czwartek, 28 czerwca 2012

Penne ze szparagowym pesto

  To już chyba definitywne zakończenie sezonu szparagowego. Ostatnia partia zielonych szparagów tym razem została wykorzystana do przygotowania pesto, które wzbogaciłam o świeżutki szpinak z domowego ogródka i orzechy włoskie. Przepis prosty i z całą pewnością jest to fajny pomysł na szparagi a jak ktoś woli szpinak może zawsze zmienić proporcje składników. A tak na marginesie mówi się o sezonie na truskawki, na szparagi.... a jaki sezon mamy teraz?






Składniki dla 3 osób:

  • 1 opakowanie makaronu (u mnie penne)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 50 g startego sera parmezan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końca, odcinamy główki (ok. 8 cm). Do gotującej się wody wrzucamy dolną część szparagów, gdy będą al dente wrzucamy główki. Po około 2 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do blendera wrzucamy dolne części szparagów, oczyszczony szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku, orzechy włoskie, 40 g startego parmezanu, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz śmietanę kremówkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na talerzach układamy makaron z sosem, dodajemy główki szparagów, posypujemy resztą parmezanu. Podajemy gorący!!!

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...