sobota, 9 czerwca 2012

Pavlova mocno truskawkowa

    Wprawdzie kolorystyka deseru nawiązuje do Euro ale jest to zupełny przypadek. Był to deser przygotowywany w związku z ważniejszym wydarzeniem (ważniejszym oczywiście dla mnie) ;) 14 lat temu...świadoma praw i obowiązków...i tego, że nikt nie obiecał, że będzie łatwo powiedziałam TAK :) 
   Zupełnie bez stresu, pełna optymizmu nie mogłam się doczekać tego momentu. Bez próby w kościele, próby makijażu, fryzury i nie wiem czego jeszcze. W zwyczajnej ale wymarzonej sukience, z imprezą zaplanowaną w przeciętnym lokalu gdzie z całą pewnością 100 kompletów obiadowych nie pochodziło  z tej samej "parafii"...ale u boku z mężczyzną, który okazał się być przyjacielem, maksymalnie wyrozumiałym mężem i pozytywnie zwariowanym facetem. Po czternastu latach pomimo różnych zawirowań, które za nami i pewnie jeszcze kilka przed nami mogę śmiało powiedzieć...tak jestem szczęśliwa!!!

p.s. powinnam chyba coś napisać o deserze :) .... ale przecież jaki deser jest każdy widzi. Jest pyszny a podpatrzony na przesmacznym blogu Justynki  - Bistromama :)


















Składniki na bezę: 

  • 5 białek 
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu ( u mnie ocet jabłkowy)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg. Ja użyłam małego talerza (średnica 18 cm). Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy wyższe a środek niższy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 1 godzinę i studzimy w uchylonym piekarniku.

Składniki na krem:


  • 150 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 szt. zmiksowanych truskawek

Dodatkowo do dekoracji truskawki, czereśnie.

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilkę, na koniec dodając mus z truskawek.


Schłodzony krem, truskawki oraz czereśnie wykładamy na bezę najlepiej tuż przed podaniem.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Piękna. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie udekorowana i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i bardzo szybko znikająca :) Dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Wspaniała propozycja! I Najlepszego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszła!
    I moc rocznicowych serdeczności :))) Piękna rocznica!
    Moja też już za parę dni...

    OdpowiedzUsuń
  6. Justynko pysznie wyszła :) a z okazji Waszej rocznicy życzę kolejnych i kolejnych i kolejnych cudnych rocznic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna!
    Najlepsze życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję!!!!!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. gratuluje pieknej rocznicy:)
    a Pavlova jest idealna na taka okazje:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...