niedziela, 10 czerwca 2012

Makaron ze szparagami w serowym sosie

   Jak dobrze, że Wrocław jest tak blisko :) Powodów, dla których uwielbiam to miasto jest wiele... kochana rodzinka, cudowni znajomi, fajne miejsca :) Jest tego trochę. Wrocław jest bliziutko także spontaniczne odwiedziny tego miasta zdarzają się całkiem często. Kilka dni temu powodem było wspólne kibicowanie i jak się okazało nawet sceptycznie do piłki nożnej nastawieni obywatele mogą bardzo intensywnie wspierać "Biało-Czerwonych" :)
   Od jakiegoś czasu za przejazd do Wrocławia autostradą A-4 trzeba płacić i przyznam się, że trochę z oszczędności a trochę z ciekawości zdecydowaliśmy się wybrać inną drogę. Jak się okazało pod wieloma względami było warto. W końcu widać jak piękna jest Polska o tej porze roku. Kwitnący rzepak, pola maków i w tym konkretnym miejscu mnóstwo upraw szparagów.... W drodze powrotnej zaliczona sesja w makach i poczyniony zapas świeżutkich szparagów, który został uszczuplony już tego samego dnia :)
   Makaron z dużą ilością szparagów, z dodatkiem szynki parmeńskiej i sosu serowo-śmietankowego powalił mnie na kolana. Zrobiłam więcej niż dwie porcje... na całe szczęście ponieważ odgłos wylizywanego talerza bardzo mnie irytuje, chociaż z drugiej strony cieszy :)))







Składniki na 3 porcje:

  • 1/2 opakowania makaronu rigatoni
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szynkę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, śmietany i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Gotujemy do momentu, aż ser się roztopi a sos odrobinę zgęstnieje (około 2-3 minuty).

Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy główki (odkładamy osobno), łodyżki kroimy na kawałki ok. 2-3 cm długości. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.  Po około 3 minutach od momentu wrzucenia makaronu do gotującej się wody wrzucamy pokrojone szparagi (bez główek). Po kolejnych 2 minutach wrzucamy główki szparagów i gotujemy, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy i makaron razem ze szparagami wrzucamy do sosu. Jeżeli trzeba chwilkę podgrzewamy. Po nałożeniu posypujemy odrobiną natki pietruszki.

Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. czyżbyś to była Ty?
    piękna sesja!

    makaron rewelacja. idealnie zbalansowane smaki. tak, jak lubię. lekko i delikatnie, wiosennie.
    pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Karmel-itko ;) Czuję się młodo ale wyglądam poważniej ;) To moja córcia Julia :)

    A makaron pyszności - dokładnie tak jak to ujęłaś :)

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Kooocham maki! To jeden z tych elementów za które uwielbiam Polskę! Pięknie i szparagi zielone jeszcze też muszę dorwać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko! Już wiem co zrobię jutro ze swoim pęczkiem szparagów. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie daj znać jak wyszło :)) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. trafiłam dziś na Twój piękny blog i podziwiam sobie :-))
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Anonimowy17.1.13

    Pozdrowienia dla córci....:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję a pozdrawia kto...?

      Usuń
  8. ależ to pysznie wygląda, z tym sosem serowym musiało smakować nieziemsko !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...