Kilka tygodni temu rozpoczął się cudowny czas w moim ogrodzie, który potrwa do późnej jesieni :) Czas, w którym poranną kawę mogę wypić w altanie zajadając się własnymi, prywatnymi truskawkami, poziomkami, czereśniami....itd. Wdzięczna jestem bezgranicznie mojemu Tacie za dbanie o ogród i wkładanie w jego wygląd całego swojego serca. Ja niestety najczęściej nie mam na to czasu.... pewnie kiedyś... Póki co poprzestaję na konsumpcji plonów i na przygotowywaniu z nich różnych pyszności, które to konsumują kolejne osobniki ;)
I tak właśnie dzięki uprzejmości ogrodowej czereśni wczoraj około godziny 24 unosił się w całym domu zapach świeżutkiego kruchego ciasta z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką. Ciasto jest tak naprawdę połączeniem trzech smaków, które świetnie się ze sobą komponują: delikatnej słodyczy czereśni, wanilii zamkniętej w budyniu, który dzięki zawartości mleczka kokosowego naturalnie przechodzi w trzeci smak intensywnie kokosowej kruszonki... Naprawdę polecam!!!
Składniki na kruche ciasto
(forma o
wymiarach 25 X 30 cm):
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na masę budyniową:
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na masę budyniową:
Puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 i 1/2 szklanki mleka 2%
2 budynie o smaku waniliowym (bez cukru)
4 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę kokosową:
1 i 1/2 szklanki mleka 2%
2 budynie o smaku waniliowym (bez cukru)
4 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę kokosową:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g zimnego masła
Dodatkowo:
600 g czereśni
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Przygotowujemy
kruche ciasto przesiewając do miski obydwie mąki, dodając cukier i pokrojone
masło. Rozcieramy wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka, następnie
dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy je pomiędzy
dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż
forma. Przenosimy ciasto razem z papierami do formy, odklejamy górny arkusz.
Przycinamy wystające brzegi ciasta i uzupełniamy ciastem brakujące
miejsca. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160
stopni. Pieczemy przez około 25 minut na lekko złoty kolor. Ciasto studzimy.
Przygotowujemy
budyń gotując mleko
kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuszczamy dwa budynie,
dodajemy 4 łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony budyń
szybko mieszając. Gotujemy kilka sekund a następnie odstawiamy z ognia.
Czereśnie
drylujemy, kroimy na połówki.
Zwiększamy
temperaturę piekarnika do 180
stopni.
Przygotowujemy kokosową kruszonkę przesiewając do miski obydwie mąki, dodając połowę wiórków
kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcieramy
wszystko palcami, aż powstanie kruszonka, na koniec mieszamy ją z resztą wiórków
kokosowych.
Na
podpieczony i ostudzony spód wykładamy połówki czereśni (rozcięciem do góry).
Przykrywamy warstwą budyniu i obficie sypiemy kruszonką. Wstawiamy do
piekarnika i pieczemy przez około
35 minut na
lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Dziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Przepis zapisuję, zainspirowało mnie do stworzenia podobnego ale w wersji dla Alergika:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie równie pyszne!!! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast czereśni mogą być truskawki??? pozdrawiam Natalia :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak mi ten komentarz umknął :( jasne, że mogą być truskawki, agrest czy rabarbar :)
Usuń