wtorek, 5 czerwca 2012

Kruche ciasto z czereśniami i kokosową kruszonką

     Kilka tygodni temu rozpoczął się cudowny czas w moim ogrodzie, który potrwa do późnej jesieni :) Czas, w którym poranną kawę mogę wypić w altanie zajadając się własnymi, prywatnymi truskawkami, poziomkami, czereśniami....itd. Wdzięczna jestem bezgranicznie mojemu Tacie za dbanie o ogród i wkładanie w jego wygląd całego swojego serca. Ja niestety najczęściej nie mam na to czasu.... pewnie kiedyś... Póki co poprzestaję na konsumpcji plonów i na przygotowywaniu z nich różnych pyszności, które to konsumują kolejne osobniki ;) 
    I tak właśnie dzięki uprzejmości ogrodowej czereśni wczoraj około godziny 24 unosił się w całym domu zapach świeżutkiego kruchego ciasta z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką. Ciasto jest tak naprawdę połączeniem trzech smaków, które świetnie się ze sobą komponują: delikatnej słodyczy czereśni, wanilii zamkniętej w budyniu, który dzięki zawartości mleczka kokosowego naturalnie przechodzi w trzeci smak intensywnie kokosowej kruszonki... Naprawdę polecam!!! 




Składniki na kruche ciasto 
(forma o wymiarach 25 X 30 cm):

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Składniki na masę budyniową:

Puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 i 1/2
szklanki mleka 2%
2 budynie o smaku waniliowym (bez cukru)
4 łyżki cukru


Składniki na kruszonkę kokosową:

100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
 
50 g cukru
125 g zimnego masła
 
Dodatkowo:

600 g czereśni
cukier puder do posypania ciasta


Przygotowanie:
 

Przygotowujemy kruche ciasto przesiewając do miski obydwie mąki, dodając cukier i pokrojone masło. Rozcieramy wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 

Po godzinie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenosimy ciasto razem z papierami do formy, odklejamy górny arkusz. Przycinamy  wystające brzegi ciasta i uzupełniamy ciastem brakujące miejsca. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut na lekko złoty kolor. Ciasto studzimy.

Przygotowujemy budyń gotując mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuszczamy dwa budynie, dodajemy 4 łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony budyń szybko mieszając. Gotujemy kilka sekund a następnie odstawiamy z ognia.

Czereśnie drylujemy, kroimy na połówki. 

Zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Przygotowujemy kokosową kruszonkę przesiewając do miski obydwie mąki, dodając połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcieramy wszystko palcami, aż powstanie kruszonka, na koniec mieszamy ją z resztą wiórków kokosowych. 

Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy połówki czereśni (rozcięciem do góry). Przykrywamy warstwą budyniu i obficie sypiemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!



6 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto! Przepis zapisuję, zainspirowało mnie do stworzenia podobnego ale w wersji dla Alergika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że będzie równie pyszne!!! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy27.5.14

    a czy zamiast czereśni mogą być truskawki??? pozdrawiam Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak mi ten komentarz umknął :( jasne, że mogą być truskawki, agrest czy rabarbar :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...