środa, 13 czerwca 2012

Krem ze szparagów ...Zielono mi :)

      Bo lubię szparagi, bo za oknem piękna jesień tej wiosny, bo uwielbiam kolor zielony, bo także kibicuję Irlandii, która podobno ma najbarwniejszych kibiców na świecie i na końcu, bo podczas wczorajszego kibicowania zupełnie przemokłam i potrzebowałam rozgrzewki ;) Czyli powodów miałam kilka żeby ugotować ten wyśmienity krem ze szparagów. Podałam go z dodatkiem grzanek z dyniowego chlebka. Sycąca, rozgrzewająca... czyli taka zupa jaką lubię!!!
















Składniki dla 3 osób:

  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 250 g białych szparagów
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi oczyszczamy, białe dodatkowo obieramy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 8 minut. Wyciągamy szparagi, odkładamy 9 główek zielonych szparagów, a resztę miksujemy w blenderze na gładką konsystencję. 

Wodę po gotujących się szparagach wykorzystujemy do przygotowania wywaru warzywnego. Ja użyłam kostki warzywnej.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając dolewamy bulion. Następnie dodajemy mleko i gotujemy.  Gdy zupa zacznie wrzeć dolewamy nasze zmiksowane szparagi. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Podajemy np. z grzankami.

Smacznego!!

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...