środa, 23 maja 2012

Wiosenna sałatka z grillowanym kurczakiem i mango

     Tak wiem, tytuł posta powinien być krótki, zachęcający i najlepiej aby użyć w nim takich wyrazów jak: bigos, pomidorowa czy kurczak ;) Oczywiście jest to sposób na dotarcie do jak największej liczby czytelników... jasne, że fajnie jak ktoś nas czyta ale ja jestem wdzięczna za każdy komentarz, uśmiech czy uwagę nt. moich przepisów czy zdjęć. 
     Zdaję sobie sprawę, że nie jestem Panią Hanią Lis i że mój przepis na kanapkę z szynką, kozim serem i figami nie cieszył by się takim zainteresowaniem i że przynajmniej nie powinnam przeszkadzać swojemu blogowi i tytuły moich postów nie powinny przybierać formy zdań podrzędnie złożonych no ale jak by to brzmiało.... dzisiaj "Kurczak w bigosie z sosem z zupy pomidorowej"... Ja tam swoje wiem... cytując mój ulubiony kabaret Limo "spoko, spoko szkoły przyjdą..." ;)
    Wracając do meritum, dzisiaj coś na szybko bo ostatnimi czasy jak to się mówi nie zdążam.... ale szybko nie znaczy byle jak!!! Marynata, którą użyłam będzie świetna nie tylko do kurczaka, do ulubionych mięsiw z grilla pierwsza klasa :) W smaku odrobinę egzotyczna a kurczak w połączeniu ze świeżutkim i soczystym mango od jakiegoś czasu wygrywa.... a tymczasem ja jeszcze nie wygrałam ale chwalę się, że zdjęcie mojej sałatki z serem i gruszką zostało zamieszczone na profilu Smaków Wrocławia w ramach zbliżającej się biesiady Europa na widelcu...!!!!








Składniki dla 2 osób:

1 dojrzałe mango
1 avocado
2 piersi z kurczaka
6 szt. suszonych pomidorów
Mieszanka sałat (u mnie tym razem sałata lodowa)
10 szt. świeżych, posiekanych liści bazylii
10 szt. świeżych, posiekanych liści mięty

Składniki na marynatę/dressing:

2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy z dodatkiem curry
2 łyżeczki miodu
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek 
Sól, świeżo zmielony pieprz
Wymieszaj powyższe składniki w małej miseczce.

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy i wkładamy do miski. Nacieramy go dokładnie marynatą  i czekamy około 1 godziny.

Po tym czasie smażymy go na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej (oliwą z oliwek) patelni grillowej. 

Po ostudzeniu kurczaka kroimy na cienkie paski. Na talerzach układamy poszarpaną sałatę, pokrojone w paski mango, avocado, suszone pomidory oraz kurczaka. Całość posypujemy posiekaną miętą oraz bazylią i polewamy odrobiną wcześniej przygotowanego dressingu. 

Smacznego!!



3 komentarze:

  1. A mnie tam tytuł właśnie skusił by zajrzeć ;)
    Fajny przepis na taką 'nieklasyczną' sałatkę :) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) i to jest właśnie dowód, że warto działać po swojemu :) Cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Anonimowy24.5.14

    It's impressive that you are getting thoughts
    from this piece of writing as well as from our dialogue made
    at this time.

    my blog post Chiuveta

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...