środa, 16 maja 2012

Sernik amerykański

    Jak się dzisiaj okazało słowa IDEALNY nie powinno się używać albo chociaż przyjąć założenie, ze ideałów można mieć kilka... Jakiś czas temu upiekłam właśnie sernik idealny i jak babcię kocham nie kłamałam... ale sernik, który jadłam wczoraj, przygotowany z przepisu Ewy, jest... no właśnie jaki?   
    Śmietankowy, doskonale wilgotny, słodki o chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Bardzo mnie zaskoczył swoim rewelacyjnym smakiem. W trakcie jego przygotowywania wątpiłam w jego moc ale po pierwszym kęsie chwyciłam za telefon i zadzwoniłam do autorki przepisu wychwalając wypiek pod niebiosa ;)
    Po spróbowaniu zastanawiałam się tylko czy smakuje tak dobrze jak sernik - bohater jednego z odcinków mojego ukochanego serialu "Przyjaciele". Joe jadł go nawet z podłogi... szczerze mówiąc ja nie próbowałam....










Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Spód:
150 g herbatników ( ja użyłam Digestive)
60 g mielonych migdałów
50 g cukru
80 g miękkiego masła

Masa:
750 g sera na serniki (tradycyjnie wybrałam ser firmy Piątnica na sernik)
150 g cukru
6 kropli aromatu pomarańczowego
150 g śmietany 22%
4 jajka
120 ml mleka
3 łyżki mąki tortowej

Polewa:
250 g śmietany 22%
2 białe czekolady (u mnie Milka)


Przygotowanie:

Herbatniki, mielone migdały, cukier oraz masło rozdrabniamy i z wszystkich składników tworzymy lepką masę. Ja zrobiłam to przy pomocy rąk ;) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy naszą masę i dokładnie wyrównujemy lekko ubijając. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

Przy pomocy miksera łączymy składnik po składniku: ser, śmietanę, cukier, aromat, jajka, mąkę i mleko. Powstaje rzadka masa, którą wlewamy (na odwróconą łyżkę) na podpieczony spód. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy na 10 minut.

W międzyczasie, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę, dodajemy śmietanę - powstałą masę wylewamy na jeszcze gorące ciasto. Gorący sernik wstawiamy do lodówki. Sernik można kroić po 5-6 godzinach ale najlepszy jest po kilkunastu godzinach w lodówce.

Smacznego!!

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie go konsumuję ;) jest pysznie!!! :)

      Usuń
  2. Anonimowy16.5.12

    A ja właśnie skonsumowałam..... i tez potwierdzam - przepyszny.... Nic tak nie smakuje jak małe cudeńko na rozpoczęcie dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Potwierdzam z pewną doza nieśmiałości ;)

      Usuń
  4. ale cudenko, dla kazdego sernikozercy samo zdjecie bedzie dostatecznie przekonujące. Jesli dołączyc Twoj komentarz nt tego wypieku, nie pozostaje nic innego, jak przygotowac skladniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako zapalony sernikożerca mogę tylko potwierdzić, że pyszny, że wart zachodu ;) Chociaż moja opinia jest zupełnie nieobiektywna :))

      Usuń
  5. Wyglada obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) przekażę sernikowi wszystkie komplementy :)

      Usuń
  6. Rafał17.5.12

    Gosia, Twój sernik był wspaniałym rozpoczęciem tego ponurego dnia dla mnie:)
    Dziekuję Ci !

    OdpowiedzUsuń
  7. samo słowo "sernik" sprawia że jestem głodna i nie trzeba mnie zachęcać, a tymczasem Twoje zdjęcia tylko zintensyfikowały te uczucia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i teraz moje również, gdy po raz kolejny zaglądam do tego przepisu :)

      Usuń
  8. Anonimowy29.5.12

    właśnie upiekłam...włożyłam do lodówki i w nocy chyba z przejęcia spać nie będę czy aby sernik się udał...

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy30.5.12

    Udał się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogło być inaczej!! :))Pozdrawiam !

      Usuń
  10. Anonimowy22.12.12

    Właśnie go zrobię ale wygląda apetycznie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował wszystkim konsumującym :)

      Usuń
  11. Anonimowy9.2.13

    Mogę użyć zwykłego twarogu 3 mielonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ale musisz go przynajmniej 3-krotnie zmielić. Sernik ma mieć kremową, gładką konsystencję :)

      Usuń
  12. Anonimowy9.3.13

    Dlaczego gorący mam wstawić do lodówki? Przecież lodówka się odmrozi, nie mogę go zostawić, aby przestygł i dopiero schłodzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ten sernik z dziesięć razy i nigdy nie było problemów z lodówką, z całą pewnością lodówka Ci się nie rozmrozi :)

      Usuń
  13. Uwielbiam ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest też mój ulubiony sernik, chociaż kocham prawie wszystkie serniki to ten jest moim mistrzem :)

      Usuń
  14. Anonimowy8.12.13

    Serniczek super i na pewno wyląduje na moim świątecznym stole, ale u Przyjaciół sernik z podłogi jedli Chandler i Rachel ;)

    Pozdrawiam serdecznie, Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale to Joe wyciągnął widelec i zasuwał razem z nimi :) Ten odcinek widziałam chyba z 20 razy i chyba nigdy mi się nie znudzi, podobnie jak sernik :) Pozdrawiam!!

      Usuń
  15. Anonimowy18.7.15

    Kiepska sprawa z tym przepisem... Pani się nim chwali wszędzie, łącznie z prasą a on ani Pani ani "Ewy"... Przepis pochodzi z amerykańskiego "Bon Appetit" (dokładnie tego, który w klatce czytał Hannibal Lecter). Ja osobiście go zmodyfikowałem, przetłumaczyłem i rozpowszechniłem w Polsce, a w szczególności w Opolu. Opublikowałem przepis w wielu miejscach, w tym na mniammniam.pl we wrześniu 2005 r. Porównanie obu przepisów nie pozostawia złudzeń, jedyna Pani zmiana to orzechy włoskie na migdały. Niby nic, niby drobnostka, ale... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam.
    Sernik już robilam nie raz, ale tym razem potrzebuje dużej porcji (blacha ok.22x35cm) i mam pytanie odnośnie czasu pieczenia... Czy będzie taki sam czy należy trzymać ciasto dłużej w piekarniku?
    Bede wdzięczna za szybką odpowiedź :) bo już dziś musze go przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...