poniedziałek, 7 maja 2012

Placuszki cukiniowe z fetą

     Już od dłuższego czasu za mną "chodziły" i w końcu doczekały się swojej premiery ;) Musiały poczekać, aż rozkwitnie moja miłość do cukinii, którą namiętnie dodaję do zapiekanek, omletów czy po prostu wrzucam na grill :) Tym razem jest głównym składnikiem i dobrze jej z tym ;) Feta doskonale wyostrza jej smak ale nie pozbawia jej delikatnej słodyczy. Placuszki są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie z sosem jogurtowo-ziołowym były daniem głównym ale kolega stwierdził, że u niego mogły by być jedynie starterem...;) Jak kto woli :)

Przepis zaczerpnięty z bloga Bea w kuchni :)







Składniki na 2 porcje:

500 g cukinii
150 g fety
2 jajka
2 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanej mięty i pietruszki (pół na pół)
5 łyżek startego parmezanu
2 łyżki mąki
Skórka z ½ cytryny
Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku


Składniki na sos:

200 ml gęstego jogurtu ( u mnie grecki light)
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 łyżki posiekanych ziół (jak wyżej)
Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Składniki sosu wymieszać i wstawić do lodówki.


Przygotowanie:

Cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i bardzo mocno odciskamy nadmiar soku. Fetę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię, fetę, jajka, czosnek, zioła, parmezan, mąka i sok z cytryny dobrze razem mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane (nakładamy po ok. łyżce masy). 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...