piątek, 25 maja 2012

Kurczak w szynce ze szparagami w orzechowym Pesto


     W celu zaimponowania gościom będziemy potrzebować: 20-25 min wolnego czasu, piersi z kurczaka, zielone szparagi, szynkę parmeńską i orzechowe Pesto, oczywiście domowej roboty… Po wyżej wspomnianym czasie goście odpływają z zachwytu a my pławimy się w komplementach nt. naszych zdolności kulinarnych :)
   Roladki z kurczaka są kruche, przesiąknięte intensywnym smakiem szynki. Kremowy sos jest naprawdę przepyszny i smakował idealnie nawet z samą rukolą. Z całą pewnością ta wersja kurczaka nie raz będzie gościć na moim stole. Szczerze zachęcam do wypróbowania. 

Przepis ze strony Kwestia Smaku -delikatnie zmodyfikowany






Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka
1 łyżka mąki
10 plasterków szynki parmeńskiej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
80 ml śmietany kremówki


Składniki na Pesto z bazylii i orzechów:

Około 10 listków bazylii
¼ szklanki orzechów włoskich
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól i świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki na Pesto miksujemy w blenderze.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić, przekroić w poprzek na cieńsze filety i jeszcze na pół. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Odłożyć.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na 2-3 kawałki. Położyć na sitku, które zawieszamy na garnku z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 5-7 minut. Szparagi mają być al dente. Przelewamy je zimną wodą i odkładamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej nasze roladki. Smażymy na średnim ogniu przez 8 minut, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 8 minut. Wlewamy śmietankę, dodajemy Pesto i delikatnie mieszamy. Dodajemy szparagi i po zagotowaniu odstawiamy z ognia (sos powinien tylko delikatnie zgęstnieć). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

 Podajemy na ciepło na ulubionej sałacie. 

Smacznego!! 


2 komentarze:

  1. Życzę sobie być Twoim gościem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...