czwartek, 10 maja 2012

Frittata

     Frittata czyli włoska odpowiedź na omlet czy hiszpańską tortillę :) Danie w dużej mierze bazujące na jajkach ale tak naprawdę to od nas samych zależy co jeszcze będzie jego składnikiem. U mnie brokuły, szynka, ser, pomidory i ostre jak brzytwa papryczki chilli... Danie wyraziste w smaku i sycące - idealne na szybki obiad zaraz po pracy.








Składniki dla 2 osób:

6 jajek
1/2 ugotowanego brokuła, pokrojonego na plastry
4 plastry szynki pokrojonej w paski
4 plastry ulubionego sera żółtego pokrojonego w paski
1 większa papryczka chilli pokrojona w małą kosteczkę
1 duży dojrzały pomidor pokrojony w większą kostkę
Garść poszatkowanej zieleniny ( u mnie szczypiorek, natka pietruszki)
2 małe cebule dymki drobno posiekane
Oliwa z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2-3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy na złoty kolor poszatkowaną cebulkę. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulkę oraz poszatkowaną zieleninę.

Ponownie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy brokuły, szynkę, ser, papryczkę oraz pomidory. Wyrównujemy powierzchnię i zalewamy jajkami. Ponownie wyrównujemy potrząsając patelnią. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po kilku minutach przykrywamy patelnię pokrywką. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią.

Ściągamy z ognia. Podajemy na ciepło. Przed podaniem Frittatę posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. ach!
    ja poproszę takiej kawał (solidny!).
    na śniadanie jak znalazł ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie konkretne śnaidanie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...