sobota, 5 maja 2012

Francuska tarta ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

   Po ciężkim tygodniu, chociaż to był teoretycznie długi weekend, wróciłam z głową pełną pomysłów :) W międzyczasie z aparatem w dłoni razem z pozytywnie zakręconymi ludźmi odwiedzałam opuszczone miejsca w poszukiwaniu fotograficznych inspiracji... Trafiliśmy do zamku w Kopicach (woj. opolskie) i  cóż mogę powiedzieć Polecam!!! 
A dzisiaj wyjazd nad jezioro a w koszu m.in. francuska tarta ze szpinakiem, serem feta oraz kurczakiem. Genialnie prosta i jak dla mnie idealna nawet na drugi dzień po upieczeniu, niektórzy twierdzą, że nawet lepsza :)






Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 ząbki czosnku
1 kostka sera typu feta
2 piersi z kurczaka
200 g śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki masła
100 g parmezanu
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka  kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i wyciśnięty czosnek. Ostawiamy na bok.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy ciastem francuskim tak aby brzegi były wysokie a spód podwójny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy przez około 5 minut.

Do przestudzonego farszu dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wylewamy na przypieczony spód i posypujemy startym parmezanem. Tartę pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Podajemy lekko przestudzoną lub zimną. 

Smacznego!!

A poniżej kilka zdjęć właśnie z zamku w Kopicach a raczej z jego zabudowań gospodarczych, ponieważ dojście do samego zamku jest ściśle chronione :(



 

5 komentarzy:

  1. Zdjęcia zamku w Kopicach mnie oczarowały!!!
    A przepis wykorzystam tylko zrobię wege :-)
    pozdrawiam
    Kasia Kozłowska

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaplątałam się ty w poszukiwaniu przepisu na tartę szpinakową i jutro zamierzam go wypróbować:) Nie spodziewałam się, że trafię przy okazji na TAKIE zachwycające zdjęcia architektury!
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Anna Krzemińska

    http://annakrzem.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowany. Efekt był zachwycający! (nawet potencjalnej teściowej smakowało ;). Rocznicowa kolacja wyszła świetnie z takim daniem głównym.
    Dziękuję bardzo i pozdrawiam,
    Anna Krzemińska

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta super choc zrobilam ja troszke po swojemu to i tak wyszla pyszna. dzieki wielkie:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...