niedziela, 6 maja 2012

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

      Czasami po prostu coś nie wychodzi, najczęściej wtedy gdy bardzo nam na czymś zależy... Na szczęście tym razem nie wyszło tylko Tiramisu ;) Za to sernik i muffinki mnie nie zawiodły. Z okazji imienin Tatuś zażyczył sobie aby Delimamma ugościła jego gości pysznymi słodkościami:) W takich sytuacjach staram się nie eksperymentować tylko zaserwować już sprawdzone dania. Jak się okazało coś, co robiłam już wielokrotnie i zawsze wychodziło tym razem postanowiło się zbuntować.... no cóż tak bywa. 
     Tym czasem w koszu czekał spokojnie na swoją kolej czerwoniutki rabarbar...gdy po niego sięgałam pewnie sobie pomyślał "Teraz Polska"!! A ja po zjedzeniu 3 kawałka krzyknę sobie... teraz rabarbar!!! Ze słodką truskawką tworzą cudny duet, do tego kruchy spód z herbatników...

Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia"

















Składniki:

500 g rabarbaru
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych świeżych truskawek
sok z 1/2 cytryny
1 szklanki rozgniecionych herbatników (ja użyłam Digestive)
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy ma kawałki o długości 3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu a następnie miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy i dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rozgniecione ciastka mieszamy z roztopionym masłem, rozkładamy je na dnie formy ( ja użyłam tortownicy o wymiarach 23 cm) i dociskamy ręką, tak by powstałą równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.

Do gęstniejącej masy dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Prezpysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało latem :)
    Cudny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pycha, też zaczęłam eksperymentować z rabarbarem, wiem że jagody to świetna para, jak pojawią się truskawki w ogródku zrobię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oblednie, u nas tez dzisiaj byl rabarbar ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagody i rabarbar...? Brzmi cudnie - zapisałam w zakładce "Do wypróbowania":)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy11.6.13

    Our steady price makes sure each and every one liquid is just purchased from the meals.
    Internet trends . whatever else, a quality juice machine will cost you good deal more.
    The specific TB 621-26 stoves amid $499-$790. As
    a result bad making use of acting quickly for these kitchen
    equipment there happens to be significantly less have from the of
    the seat, each time their life-time is rather time-consuming if ever common auditoire is used.



    my web blog - compare baby food processors

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy15.6.13

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...