poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Tortellini w sosie z orzechów i bazylii

      Tak, wiem...zaczynamy majówkę i pewnie większość z Was poszukuje przepisów na grilla :) będą i takie ale póki co zachwycona zapachem naprawdę aromatycznej bazylii nie mogłam się oprzeć... Smak sosu orzechowo-bazyliowego odrobinę przypomina mi aromatyczne antipasti, które robiłam wcześniej ale z racji dodatku śmietany oraz serka mascarpone jest zdecydowanie bardziej kremowy. W tym przepisie użyłam włoskich pierożków tortellini z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotta ale sos, który mi pozostał rewelacyjnie smakował ze spaghetti ugotowanym al dente. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Makaron na każdą okazję" w mojej wersji został dość drastycznie zmodyfikowany :) ale to przecież o to chodzi.... Zdecydowanie polecam!!






Składniki dla 3 osób:

1 opakowanie (500 g) tortellini z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotta

Sos:
200 g orzechów włoskich
10 liści świeżej bazylii
45 g miękkiego masła
3 łyżki sera mascarpone
40 g tartego parmezanu
100 ml oliwy z oliwek
50 ml śmietany kremówki
100 ml śmietany (18%)
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Orzechy i bazylię wkładamy do blendera i miksujemy ale tylko przez moment (nie ma to być jednolita i gładka konsystencja). Dodajemy masło, parmezan oraz czarny pieprz do smaku. Nie wyłączając urządzenia powoli dodajemy oliwę oraz śmietany. Miksujemy jedynie do połączenia się składników.  Jeszcze gorące tortellini mieszamy z sosem, posypujemy odrobiną parmezanu i ozdabiamy świeżą bazylią.

Uwaga: po dodaniu śmietany do sosu, miksujemy tylko przez chwilkę. Zbyt długo miksowana śmietana może się rozwarstwiać, przez co się ścina.

Smacznego!!


6 komentarzy:

  1. Fajne danie, na pewno by mi smakowało - pasuje mi takie połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszne :) Polecam serdecznie :)))

      Usuń
  2. a ja się wyłamuję - nie robię grilla na majówkę xd
    spędzam ją sama w ogrodzie, z dobrą książką i pysznymi przekąskami, niekoniecznie z grilla.
    podoba mi się połączenie kremowego sosu z chrupiącymi orzechami. mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I super!!! No bo kto powiedział, że trzeba tak jak inni :))) a dobra książka, słońce i relaks to zawsze jest dobry pomysł :))

      Usuń
  3. świetny przepis na sos, tak dobrze trafione składniki w mój gust, że nawet z normalnym makaronem pewnie smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...