poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Po intensywnym weekendzie czas powrócić na ziemię... Będzie ciężko bo za mną intensywna impreza Red Party...Martuś było cudnie!!! i film, który ciągle siedzi w mojej głowie oraz muzyka z filmu, która od rana mi towarzyszy. Naprawdę polecam Nietykalni.... Starając sobie umilić poranek rozpoczęłam dzień od powolnego śniadania i sporego kawałka mojego pierwszego tortu... Chyba najprostszy, tradycyjny może i oklepany ale co tam jest Pysznie!!!! Tych, którzy nie wierzą w swoje siły zachęcam... ja też mistrzynią sztuki kulinarnej nie jestem a dałam radę :) A na koniec jeden z utworów z filmu... nieśmiertelna Nina Simone...

Przepis ze strony Moje wypieki







Składniki na biszkopt:

6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijajmy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiewamy mąki i mieszamy. Wsypujemy bardzo delikatnie do ciasta i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Do formy wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Wyjmujemy z formy. 

Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka truskawek – ja użyłam mrożonych
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru

Z podanych składników gotujemy kompot truskawkowy: truskawki zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.
 
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki (36%)
1 opakowanie serka mascarpone
5 pełnych łyżek cukru pudru
około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dosłownie kilka obrotów miksera, by masa się nie zważyła. 


Wykonanie tortu
Jeden z przygotowanych blatów tortowych układamy np. na paterze. Nasączamy go 1/2 szklanki kompotu. Wykładamy 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch kładziemy kolejny blat tortu, nasączamy go 1/2 szklanki kompotu. Wykładamy 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i nasączamy resztą kompotu. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie dekorujemy. Ozdabiamy truskawkami. Schładzamy.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie! Och spróbowałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy17.4.12

    Osz Ty! I co zrobiłaś?! Teraz Marek chce taki :D
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4.7.12

    Kolejny już przepis zaliczam do wypróbowanych i udanych :). Tort fantastyczny, pyszny i "mokry". Przepis wypróbowany w dóch wersjach - wersja ww., a także w wersji na blachę prostokątną z dwukrotną porcją masy śmietanowo-serowej. W obu przypadkach miodzio :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...