piątek, 27 kwietnia 2012

Tarta z gruszkami i niebieskim serem

      Czwartkowe popołudnie cudownie mnie rozpieściło...Po raz pierwszy w tym roku miałam czas aby delektować się słońcem i ciszą w moim ogrodzie. Kwitnące drzewa wokół mnie, rzędy tulipanów i nieśmiało wychodzące z ziemi warzywa. Kocham ten czas... chyba nigdy później tak bardzo nie cieszy mnie słońce i ciepły wiatr...
     Idealnie było by móc delektować się tym wszystkim z lampką czerwonego wina w dłoni niestety wieczorne zajęcia wykluczają popołudniowe spożywanie alkoholu ;) a tarta, którą przygotowałam idealnie komponuje się z winem...   
    Francuskie ciasto, niebieski ser pleśniowy i dojrzałe soczyste gruszki...Położyłam nogi na stole, bose stopy ogrzewało mi słońce a ja zupełnie zapomniałam, że to Opole, centrum miasta, czwartek godzina 17... byłam zupełnie gdzie indziej...









Przepis zaczerpnięty z bloga White plate 

Składniki: 

1 op. ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
120 g sera niebieskiego (dowolnego - ja wybrałam ser klinek typu rokpol - dosyć łagodny)
100 ml śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki pestek słonecznika
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ciasto rozwijamy i wykładamy nim okrągłą formę ( ja użyłam formy do tarty). Wylepiamy nim blaszkę, nadmiar obcinamy i odkładamy na bok.
  2. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki układamy na cieście dookoła brzegu. Następnie wsypujemy pokruszony ser i nasiona słonecznika, na wierzch wlewamy śmietanę z jajkiem. Ze ścinków ciasta wykrawamy dowolne kształty i układamy na tarcie. Smarujemy je odrobiną śmietany z jajkiem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy ok. 35-40 minut. SMACZNEGO!!!

9 komentarzy:

  1. Przepyszna! Piękne zdjęcia, wspaniałe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy27.4.12

    No jak powiesz jeszcze, że morska bryza rozwiewała Twoje włosy a delikaktny, żółty piasek z plaży oplatał twoje stopy to ja wracam z powrotem do Opola.
    Ross.
    P.S. Tarta wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w końcu Opole uzyskało dostęp do morza, a co!!
      p.s. Miło, że wspomniałeś o tarcie :) - nie zapominajmy, że to w końcu blog kulinarny :)

      Monika :)

      Usuń
  3. Uwielbiam gruszki z serem pleśniowym! Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy10.5.12

    Polecam, polecam, polecam - przepis wypróbowany i zachowany na kolejne razy. Super pomysł na samodzielne danie, jak i przekąskę (na zimno nawet pyszniejsze, niż na gorąco :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Achh zrobie dzis te tarte do kawiarni ale dodam jeszcze orzechy se se se :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy, gruszka i ser - idealnie :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...