wtorek, 3 kwietnia 2012

Quiche z kurczakiem, szpinakiem i góralskim serem

     Jest taka fajna, malutka kafejka w Opolu, taka trochę krakowska z nonszalancko poustawianymi meblami, gdzie tylko pozornie nic do siebie nie pasuje ale tak naprawdę to wszystko jest na swoim miejscu... Właśnie ostatnio jadłam tam przepyszny Quiche ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola. Mając nadzieję, że moje umiejętności kulinarne są wystarczające do przygotowania tego dania postanowiłam zrobić je w domu :) Jedną porcję przygotowałam z serem gorgonzola a drugą trochę zmodyfikowałam zamieniając ser pleśniowy na ser góralski czyli oscypek identyczny z naturalnym ;) Wyszło przepysznie, chociaż jak dla mnie wygrywa wersja "góralska". 






Składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego
1/2 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło. Szybko zagniatamy dodając stopniowo zimną wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim 23 cm formę na tartę (mi ciasta wystarczyło na jeszcze  jedną malutką formę). Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Formy z ciastem przykrywamy folią aluminiową obciążoną np. ryżem i pieczemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, do zezłocenia się ciasta.

Składniki na sos: 

25 g masła
25 g mąki
205 ml mleka
40 ml śmietanki kremówki 30%
1 jajko

Przygotowanie:

Na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Składniki na farsz:
2 piersi z kurczaka (drobno pokrojone i podsmażone na złoty kolor na oliwie z oliwek) 
1 opakowanie mrożonego szpinaku
Sól oraz świeżo zmielony pieprz 
Kilka kostek (5-6) sera gorgonzola
2 warkocze sera góralskiego (ja wybrałam warkocz serowy naturalny) 

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy.

Na upieczone, ostudzone spody wykładamy kurczaka, szpinak oraz sos. Na jedną formę (mniejszą) wykładamy ser gorgonzola, drugą posypujemy startym serem góralskim.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Podajemy na ciepło!

Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Ale mi apetytu narobiłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :0)a apetyt trzeba zaspokajać !! ;0)

      Usuń
  2. zacnie ;]
    wproszę się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, tyle przepisów muszę modyfikować, bo mój luby nie znosi sera :-( Pod żadną postacią!Kiedy raz zrobiłam sobie grzanki z serem pod jego nieobecność, to kiedy wrócił do domu 2 godziny później to spytał, czy kot znów sie pochorował. No comment! :-/ Przez 4 miessiące, kiedy był w Wietnamie, robiłam serniki co drugi dzień! :-) Mam pytanko, jaka jerst różnica między tarta a quiche? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż nie toleruje zapachu smażonych placków a córka ryb ;) każdy ma swoje małe dziwactwa - normalne ;)

      Przesyłam Ci link do stronki, na której masz fajnie opisane różnice pomiędzy tarta a quiche:
      http://artkulinaria.pl/tarta-i-quiche-na-czym-polega-roznica

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. super! dziękuję :-) Udanego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18.6.14

    Pretty! This was an extremely wonderful article. Many thanks for
    supplying this information.

    Look into my blog post - wellness program Missoula Montana

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy2.7.14

    Hello there! This blopg post could not be written much better!
    Looking through this post reminds mme of my previous roommate!

    He always kept preaching about this. I will forward this post
    to him. Fairly certain he'll have a great read.

    Thank you for sharing!

    Alsso visit my homepage - anxiety treatment centers

    OdpowiedzUsuń
  7. Deli, to ciasto wyszło dosyć twarde...czy tak ma być? A może jak położę farsz z sosem to będzie lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udało sie :-) Ciasto było idealne a quiche doskonałe - polecam!!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...