wtorek, 24 kwietnia 2012

Puszysty omlet biszkoptowy

     Gdy macie ochotę na omlet, który wygląda jak biszkopt, smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami, wychodzi za każdym razem, przygotowuje się go w 5 minut a wygląda jakbyśmy poświęcili na jego przyrządzenie pół godziny...to jest to przepis zdecydowanie dla Was :) 
    Za pierwszym razem gdy go podałam usłyszałam pytanie "a kiedy ty zdążyłaś upiec biszkopt...?". Sama byłam zaskoczona, że omlet może wyglądać i smakować w ten sposób... Po prostu przyzwyczaiłam się do omletów o konsystencji zbitej jajecznicy :) Chwała przepisowi zaczerpniętemu ze strony Kwestia smaku :) 
    Dodajcie do niego swoje ulubione dodatki!! Ja jak zwykle wybrałam kwaskowate powidła porzeczkowe ale na własne oczy widziałam jak omlet posypany samym cukrem pudrem został zjedzony w dwie minuty...;)






 Składniki, 1 porcja:
2 jajka 
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
kawałek masła

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miseczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie zmniejszamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszamy obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko) dodajemy przesianą mąkę.

Od razu nagrzewamy patelnię o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Szybko smarujemy masłem dno i boki patelni (patelnia ma być jedynie natłuszczona). Wylewamy ubitą masę, zmniejszamy ogień na średnio-mały i smażymy omlet (bez przykrycia) przez około 2 - 3 minuty.

Po upływie 2-3 minut przekładamy omlet na drugą stronę (ja zsunęłam omlet na talerz, przykryłam odwróconą patelnią i ponownie odwróciłam). Smażymy z drugiej strony przez około 1,5 minuty. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem lub po prostu podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!


5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale ja najbardziej lubię właśnie omlety zbite, jajecznicowate, śliskie (jak nieapetycznie by to brzmiało..) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy22.3.13

    No i takiego przepisu szukałam. Na puszysty omlecik. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten omlet to hicior naszych weekendowych śniadań!! Polecam, polecam, polecam ;)

      Usuń
  3. Przepis żywcem skopiowany z Kwestii Smaku, nieladnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy7.1.17

      przecież napisała dziewczyna skąd wzięła przepis, a że się nim podzieliła to nic złego. Nieładnie sapać...

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...