środa, 11 kwietnia 2012

Jajko zapiekane w maślanej bułeczce


Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błaga, namawia: „Bądź głupsze!”
Lecz co można poradzić, kiedy ktoś się uprze?

Ruszył kolejny etap w konkursie "Kulinarny Blog Roku 2012" - zadanie kuszące "JAJKO W ROLI GŁÓWNEJ" :) Muszę przyznać, że jajko prawie zawsze dostaje rolę w moich przepisach jednak najczęściej drugoplanową. Tym razem dostało główną rolę i jak dla mnie i domowników jest pysznie. Naprawdę bardzo Was zachęcam do spróbowania i do zagłosowania na przepis pod tym linkiem :) 

p.s maślane bułeczki zostały upieczone w mojej  "domowej piekarni" - przepis wkrótce :)





Składniki dla 4 osób:

4 maślane bułeczki
4 jajka
Garść ulubionej zieleniny np. pietruszki, szczypiorku, oregano
2 łyżki śmietany (18%)
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka śmietany
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Odkrawamy górę maślanej bułeczki i delikatnie usuwamy wnętrze bułki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Góry bułek odkładamy.
  2. Do każdej bułki wbijamy jajko, posypujemy je ziołami, dajemy odrobinę śmietany oraz masełka. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Posypujemy parmezanem.
  3. Pieczemy do momentu, aż bułki będą przyrumienione a jajko delikatnie ścięte (około 20 minut). Po około 15 minutach wkładamy do piekarnika góry bułeczek i podpiekamy. Podpieczone góry układamy na bułkach – podajemy cieplutkie.

10 komentarzy:

  1. Anonimowy12.4.12

    Już się zacząłem niepokoić co z kolejnym przepisem do konkursu a tu masz takie smakowite kąski :o)
    Ross

    OdpowiedzUsuń
  2. hi hi, jaki śliczny wierszyk!
    i zdjęcia cudowne.
    jajkami szczerze się przejadłam przez święta, na jakiś czas mam ich dość.
    ale takie... wersja śniadaniowa, zapiekane jajka w bułeczce, podane tak wspaniale, to dopiero coś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też myślałam, że przejadłam się jajkami ale jak się okazało to tylko kwestia propozycji podania jajek i są jak zupełnie nowe smaki :)

      Usuń
  3. Wygląda super, i prawie od początku do końca home-made;) to lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie :) Staram się jak mogę :)

      Usuń
  4. Pyszna i apetyczna propozycja :) idę zagłosować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy6.3.13

    Witam, przepis super, jeśli mogę coś podpowiedzieć to jajko wybijam na pokrojone w kosteczkę plasterki szynki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu pewnie mój mąż całowałby mnie po rękach, bo tam gdzie jest jakakolwiek wędlina jest pysznie! Dziękuję za pomysł :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...