piątek, 27 kwietnia 2012

Czekoladowe ciastka z żurawiną, migdałami i słonym masłem

      Wbrew pozorom podczas weekendów mam o wiele mniej czasu niż od poniedziałku do piątku... Zawsze mi się wydaje, że sobotę i niedzielę można w nieskończoność rozciągać ;) Nic bardziej mylnego, dlatego moje weekendowe grzechy kulinarne są szybkie i mało skomplikowane ;) No chyba, że rodzinka i znajomi zapowiedzą swoją wizytę i zamówią spécialité de la maison :) wtedy trzeba zabłysnąć - chociaż nie jest to równoznaczne z całodniowym przesiadywaniem w kuchni. 
      Tym razem to ja potrzebowałam słodkiej dawki i przygotowałam pyszne ciastka z żurawiną, migdałami i słonym masłem. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie oraz delikatnie ciągnące się wewnątrz. Przepis zaczerpnięty z bloga Agnieszki odrobinę zmodyfikowałam zastępując czekoladę mleczną - gorzką. O tym, że przy okazji ich jedzenia spożywa się litry mleka Agnieszka nie wspominała :) ale co tam ja zgodnie z hasłem "Pij mleko będziesz wielki" nadrobiłam zaległości chyba jeszcze z dzieciństwa ;)










 







Składniki na około 30 sztuk:

350 g mąki pszennej
40 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli jeśli używamy masła niesolonego, jeśli masło jest słone sól nie jest potrzebna 

275 g solonego masła 
175 g cukru 
150 g brązowego cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki 
70 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki ( ja użyłam 65% )
75 g płatków migdałów, posiekanych
75 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:


  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, sodą i solą (jeśli używamy sól). 
  2. Ubijamy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy cukier waniliowy i jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy przez krótka chwilę. Ja po chwili połączyłam wszystkie składniki ręką ;) Dodajemy posiekane czekolady, migdały i żurawiny i mieszamy, aż w miarę równomiernie rozłożą się w cieście. 
  3. Formujemy średniej wielkości ciasteczka, delikatnie spłaszczamy za pomocą łyżki i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pomiędzy ciasteczkami zostawiamy przestrzeń.
  4. Pieczemy przez ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka do wystygnięcia na blaszkach. 
Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. WoW! jakie mega czekoladowe i pełne pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam to samo! mając świadomość weekendu, daję sobie na wszystko więcej luzu... w efekcie nie mogę z niczym się wyrobić xd

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...