wtorek, 10 kwietnia 2012

Cytrynowe pralinki



    Środek tygodnia, do tego zaraz po świętach, a ja mam ogromną ochotę na słodycze… czekolada, czekoladki, ciasta, ciasteczka – cokolwiek. Organizm znowu przyzwyczaił się do cukru (zgubny efekt świąt) – sama nie wiem. Ale wychodzę z założenia, że organizm najlepiej wie czego mu potrzeba a, że na co dzień staram się równoważyć ilość przyjętych węglowodanów z ilością spalonych kalorii na bieżni, na zajęciach fitness czy w terenie nie przejmuję się tym i wchłaniam pyszne cytrynowe pralinki. I wam polecam to samo :)

(źródło: Moje wypieki)





Składniki na około 25 sztuk: 

250 g serka mascarpone 
1 szklanka pełnego mleka w proszku
200 g białej czekolady 
Skórka otarta z 2 cytryn 
Świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Do obtaczania:
  • 150 g dowolnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Przygotowanie:

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z cytryn otrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. W misie miksera umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą, jednolita masę. Powoli i stopniowo dolewać sok z cytryny, cały czas miksując. Dodać skórkę otartą z cytryn i zmiksować.

2. Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Kiedy masa zgęstnieje na tyle, że będzie można z niej formować kulki, wyjąć z lodówki. Formować trufelki wielkości orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc).

3. Schłodzone trufelki obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, by czekolada zastygała na nich natychmiastowo. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. Na pewno pyszne, zabieram się za zrobienie pralinek, ale jakoś mi nie idzie... Może wypróbuję te....

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzeźwiające i oblane kruchą warstwą pysznej czekolady...nawet po świętach trudno im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. są rewelacyjne!
    chyba zaprzestanę kupować bombonierki, a przyrządzać swoje będę ;]

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...