niedziela, 22 kwietnia 2012

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z orzechami włoskimi

   Wyszperane na blogu junglefrog-cooking.com i przetestowane, myślę z powodzeniem :) Trochę jak szarlotka, trochę jak piernik a odrobinę keks... czyli ciężko definiowalne ciasto, no może nie tak do końca bo z czystym sumieniem można o nim powiedzieć, że jest pyszne. Może takie trochę jesienne... ale z tego co pamiętam w dniu jego przyrządzania padał deszcz.. :) to wiele tłumaczy. 

      Patrząc na oryginalny przepis złapałam się za głowę bo ilość cukru, jaką należało by użyć jest zatrważająca... ograniczyłam go do połowy i szczerze powiedziawszy jeszcze bym go odrobinę zredukowała. Jabłka i gruszki nadają ciastu słodyczy, po co zabijać ją cukrem :)




Składniki:

1/2 szkl. suszonej żurawiny (wcześniej przez około pół godziny namaczanej w gorącej wodzie)
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. cukru do wypieków
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 gruszka (obrana i pokrojona na małe kawałki)
2 jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
1 szkl. orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą tortownicę z kominem delikatnie smarujemy masłem, oprószamy mąką i usuwamy nadmiar. 

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. Mieszamy. Dodajemy cukry, masło, jajka i cukier waniliowy. Miksujemy przez około 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Dodajemy jabłka, gruszkę, orzechy oraz odsączone żurawiny. Mieszamy dokładnie łyżką i wylewamy do przygotowanej tortownicy.

Pieczemy do tzw. "suchego patyczka" około 1 godzinę.

Smacznego!!!

p.s. na stole jesień ale w moim ogrodzie wiosna...







Wiosennie pozdrawiam :))


6 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia
    a ciacho bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aromatycznie;) a w Twoim ogrodzie widzę, że piękne rzeczy się dzieją;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromatyczne ciasto...zdecydowanie!! Pozdrawiam :)))

      Usuń
  3. Gosiuuuu ! jenyyy ja tak z rana poczytałam i jestem tak strasznie głodna teraz :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic tylko wygospodarować 10 minut i piec, piec, piec a potem jeść, jeść, jeść ;)))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...