piątek, 6 kwietnia 2012

Ciasto bananowo-kokosowe


    Przede wszystkim przesyłam Wam wszystkim życzenia ciepłych, radosnych, pysznych Świąt a wraz z życzeniami przepis na ciasto. Z całą pewnością nie jest to typowy wielkanocny wypiek chociaż może np. na Karaibach jest to tradycyjne ciasto świąteczne, kto wie? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu może już dziś, a może jutro, albo za miesiąc… Przyznaję, że starałam się być bardzo tradycyjna i nawet upiekłam swój pierwszy mazurek ale nic nie poradzę, że przeciętna ze mnie tradycjonalistka :) Mazurek  - no nie do końca, za to ciasto bananowo-kokosowe to moje rejony smakowe. 

   Puszyste, w sam raz wilgotne i ten zapach banana i kokosu…. Tak chyba muszą pachnieć wakacje na Barbados (mam nadzieję, że kiedyś to sprawdzę)…. A tym czasem jeszcze raz Wesołych!!!





Składniki na średniej wielkości tortownicę:

3 średnie lub 2 duże, bardzo miękkie banany
½ szkl. cukru do wypieków
½ szkl. brązowego cukru
3 jajka

½ szkl. oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

½ szkl. wiórków kokosowych, dodatkowo garść wiórków do posypania ciasta

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 

2. Miksujemy banany z cukrem do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy jajka nadal miksując. 

3.W osobnej miseczce mieszamy olej, cukier waniliowy i cynamon. 

4. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. 

5. Mieszankę mąki i oleju dodajemy do zmiksowanych bananów i mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe. 

6. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy. Górę posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, około 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika a po około 10 minutach wyjmujemy z tortownicy i studzimy.

W jednej ręce jeszcze ciepły kawałek ciasta, w drugiej szklanka zimnego mleka i wpatrując się w poniższy obrazek  przenosimy się na Barbados....


Smacznego!!

8 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia!

    Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
    a dieta? pomyślimy potem!
    mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!!

      Również Ci życzę Wesołych i Przepysznych Świąt!!!

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wzajemnie wszystkiego najlepszego w tym świątecznym czasie :-)
    Ja bym się chętnie poczęstowała takim ciastem w święta, nawet niekoniecznie na Barbadosie...A jeśli mogę wiedzieć, gdzie można nabyć takie buteleczki??

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23.9.13

    Zrobiłam dzisiaj - pyyyyyyycha :) wykonanie bardzo proste i szybkie, a smak rzeczywiście zabiera na Barbados :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę się napatrzeć na te wszystkie piękne zdjęcia :) Czy możesz mi zdradzić gdzie można kupić takie cudne buteleczki ? Będę wdzięczna ;) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      te buteleczki możesz kupić kupując napój HIPP na stoisku z jedzonkiem dla dzieci :) Soczki wypijasz a buteleczki myjesz i gotowe :)

      Usuń
  5. Anonimowy12.12.13

    Ciasto przepyszne! ;-) Mój mąż nie mógł sie oderwać od niego... Ogólnie nie przepadam za słodkim ale to ciasto od dziś będzie moim ulubionym ciastem...:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i pozdrawiam!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...