Przede wszystkim przesyłam
Wam wszystkim życzenia ciepłych, radosnych, pysznych Świąt a wraz z
życzeniami przepis na ciasto. Z całą pewnością nie jest to typowy wielkanocny wypiek chociaż może np. na
Karaibach jest to tradycyjne ciasto świąteczne, kto wie? Zachęcam do wypróbowania
tego przepisu może już dziś, a może jutro, albo za miesiąc… Przyznaję, że starałam
się być bardzo tradycyjna i nawet upiekłam swój pierwszy mazurek ale nic nie
poradzę, że przeciętna ze mnie tradycjonalistka :) Mazurek - no nie do końca, za to ciasto
bananowo-kokosowe to moje rejony smakowe.
Puszyste,
w sam raz wilgotne i ten zapach banana i kokosu…. Tak chyba muszą pachnieć
wakacje na Barbados (mam nadzieję, że kiedyś to sprawdzę)…. A tym czasem
jeszcze raz Wesołych!!!
Składniki
na średniej wielkości tortownicę:
3 średnie lub 2 duże, bardzo miękkie
banany
½ szkl.
cukru do wypieków
½ szkl.
brązowego cukru
3
jajka
½ szkl.
oleju roślinnego
1
łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki
cynamonu
2
szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szkl. wiórków kokosowych, dodatkowo
garść wiórków do posypania ciasta
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180
stopni.
2. Miksujemy banany z cukrem do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy
jajka nadal miksując.
3.W osobnej miseczce mieszamy olej, cukier waniliowy i
cynamon.
4. Mieszamy mąkę,
proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
5. Mieszankę mąki i oleju dodajemy do
zmiksowanych bananów i mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe.
6. Ciasto
wylewamy do natłuszczonej tortownicy. Górę posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy do tzw. “suchego
patyczka”, około 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika a po około 10 minutach wyjmujemy
z tortownicy i studzimy.
W jednej ręce jeszcze ciepły kawałek ciasta, w drugiej szklanka zimnego mleka i wpatrując się w poniższy obrazek przenosimy się na Barbados....
Smacznego!!
piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńRadości co nie miara, a jajek całą kopę.
a dieta? pomyślimy potem!
mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*
Dziękuję!!!
UsuńRównież Ci życzę Wesołych i Przepysznych Świąt!!!
Pozdrawiam
Wzajemnie wszystkiego najlepszego w tym świątecznym czasie :-)
OdpowiedzUsuńJa bym się chętnie poczęstowała takim ciastem w święta, nawet niekoniecznie na Barbadosie...A jeśli mogę wiedzieć, gdzie można nabyć takie buteleczki??
Zrobiłam dzisiaj - pyyyyyyycha :) wykonanie bardzo proste i szybkie, a smak rzeczywiście zabiera na Barbados :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na te wszystkie piękne zdjęcia :) Czy możesz mi zdradzić gdzie można kupić takie cudne buteleczki ? Będę wdzięczna ;) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńte buteleczki możesz kupić kupując napój HIPP na stoisku z jedzonkiem dla dzieci :) Soczki wypijasz a buteleczki myjesz i gotowe :)
Ciasto przepyszne! ;-) Mój mąż nie mógł sie oderwać od niego... Ogólnie nie przepadam za słodkim ale to ciasto od dziś będzie moim ulubionym ciastem...:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i pozdrawiam!!
Usuń