poniedziałek, 26 marca 2012

Ziemniaczane wachlarze

    Sezon grillowy uważam za rozpoczęty! I to w jakim miejscu:) Wszystkim bardzo polecam świetny teren rekreacyjny "Miłocin"!!. Około 25 km od Wrocławia można aktywnie wypoczywać albo po prostu świetnie spędzić czas grillując w towarzystwie przyjaciół. A jak pogoda nie dopisze, bo wszyscy znamy naszą zmienną pogodę, a najdzie nas nieodparta ochota na pyszne grillowane ziemniaczki albo po prostu jako alternatywa do tradycyjnych ziemniaków polecam poniższy prosty przepis. Tylko uwaga na kaloryczność lub nie martwimy się kaloriami i po konsumpcji spędzamy czas w sposób bardzo aktywny!!






Składniki:
  • Umyte i osuszone ziemniaki (nieobrane) - ilość w zależności od zapotrzebowania ;)
  • Ulubione przyprawy: ja użyłam słodkiej papryki, gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków, sól
  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku
  • Olej do smarowania ziemniaków

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Każdy  ziemniak nacinamy (dobrym sposobem jest położenie wzdłuż ziemniaka np. trzonka drewnianej łyżki, nacinając  nóż dochodzi jedynie do trzonka, nie pozwoli nam to naciąć zbyt głęboko).
Delikatnie rozchylając smarujemy każdego ziemniaka olejem. Układamy je w żaroodpornej formie, i pieczemy  około 1 godziny. Po upływie godziny wyciągamy formę i ponownie ale bardzo oszczędnie smarujemy ziemniaki olejem, nacieramy czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Wkładamy formę ponownie do piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy i jeszcze gorące podajemy np. z sosem farmerskim.

Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Anonimowy26.3.12

    przepysznie wyglądaja, ale w moim brzuszku wyglądałyby jeszcze lepiej :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przyrządzone ziemniaki! Jak zwykle piękne zdjęcia u Ciebie, delektuję się wszystkim!
    Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję i pozdrawiam!! :)

      Usuń
  3. kupiłam młode ziemniaki i już ciesze sie na myśl o ich pieczonym smaku z nuta tymianku i czosnku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham ten czas gdy można tak szale w kuchni :))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...