poniedziałek, 5 marca 2012

Zapiekany bakłażan


       Jeszcze do niedawna bakłażan ustępował pola cukinii ale jak się okazało przygotowanie dania gdzie to on gra główną rolę nie musi być trudne. Do tego tę rolę uważam za bardzo udaną. Do przygotowania farszu użyłam pieczarek ale idealne były by również inne grzyby – jak zawsze szukamy swojego idealnego smaku ;)) 



Składniki na 2 porcje:

1 duży bakłażan
200 g pieczarek
50 g sera żółtego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
około 100 ml mleka
sól i czarny pieprz ( najlepiej świeżo zmielony)


Przygotowanie:

Umytego i osuszonego bakłażana kroimy wzdłuż na pół, miąższ nacinamy w kratkę jak na zdjęciu poniżej. 

Smarujemy go oliwą, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowanego bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 

W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i pieczarki, doprawiamy solą i smażymy około 2 minut. Po tym czasie dodajmy mąkę i chwilkę smażymy ciągle mieszając, następnie powoli wlewamy mleko, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia. 

Wyjmujemy bakłażana. Delikatnie wybieramy miąższ, pozostawiając 1-1,5 cm miąższu na brzegach. Miąższ drobno kroimy i mieszamy z wcześniej przygotowanymi grzybami.

Farsz nakładamy do przygotowanych bakłażanów, posypujemy je startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Zapiekany bakłażan idealnie współgra z tostowanym pieczywem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...