środa, 14 marca 2012

Tiramisu

           Jeszcze do niedawna był gdzieś na szarym końcu moich ulubionych deserów. Pewnie było to spowodowane nie najlepszymi doświadczeniami kulinarnymi. Często zamawiane przeze mnie porcje były zbyt wilgotne i przesiąknięte aromatem Amaretto, oczywiście wszystko jest kwestią gustu a o gustach się nie dyskutuje :) i nagle olśnienie !!:) Przecież mogę sama zrobić ten deser - niby oczywiste ale z jakiegoś powodu wydawało mi się, że jest to nader skomplikowana czynność. Dementuję - nie jest. A deser jest taki jak lubię czyli kremowy, delikatny i w sam raz migdałowy Viva Italia!!!







Składniki na porcje dla 4 osób:

250 g serka mascarpone
130 g śmietanki kremówki 36%
2 jajka
Około 10 szt. podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka bardzo mocnej kawy z dodatkiem 30 g likieru Amaretto
70 g likieru Amaretto
Kakao do posypania

Z powyższych składników wyszły mi porcje dla 4 osób oraz porcja samego kremu, który jest przepyszny sam w sobie!!

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone i przez krótką chwilę mieszamy przy pomocy miksera. Dodajemy likier i mieszamy jedynie do połączenia się składników. 

W jednej misce ubijamy białka (na sztywno) a w drugiej śmietanę kremówkę. Do masy stopniowo dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy, tak aby masa zachowała swoją puszystość.

Biszkopty nasączamy kawą przygotowaną z dodatkiem likieru.  W dużym naczyniu lub w pojedynczych mniejszych układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, na które wylewamy krem. Następnie układamy na przemian kolejne warstwy biszkoptów i kremu.

Deser wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin. Przed podaniem górę deseru posypujemy sypkim kakao. 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...