piątek, 23 marca 2012

Najlepsze ciasto drożdżowe

      Czy może być coś lepszego niż drożdżowe świeżutkie ciasto posmarowane masełkiem i popijane mlekiem...albo jeszcze gorące podane z najzwyklejszą kwaśną śmietaną ...? :)  Jak dla mnie pytanie retoryczne.
    Dzisiejsze ciasto bardzo wam polecam i zachęcam do uszczęśliwiania nim najbliższych nie tylko od święta. Ma maślany smak, przełamany aromatem pomarańczy. Jest nadziane rodzynkami oraz skórką z pomarańczy i trochę mi przypomina włoskie Panettone. 
    Przepis zapożyczony z przepysznego ( i nie tylko) bloga Margotki. Polecam zarówno ciasto jak i bloga!!!




Składniki:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 10 kropel aromatu pomarańczowego
  • 5 kropel aromatu cytrynowego
  • 60 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 szkl. mąki
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 50 g masła
  • 2 obrane jabłka lub inne owoce np. śliwki lub jagody

Przygotowanie:
W misce ucieramy żółtka razem z cukrem. Dodajemy olejek pomarańczowy i cytrynowy. W drugim (wysokim) naczyniu ucieramy drożdże z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalewamy je 1 szklanką ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 10 minut).
 
Wyrośnięte drożdże dodajemy do utartych jajek, wsypujemy 3 szklanki przesianej mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość mieszamy łyżką a na końcu dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

Ciasto umieszczamy w formie, na wierzchu układamy cienko pokrojone jabłka, posypujemy je odrobiną brązowego cukru i wkładamy do zimnego jeszcze piekarnika (włączona funkcja grzania góra - dół oraz termoobieg). Ustawiamy temperaturę 50 stopni  a po około 25 minutach, gdy ciasto jest wyrośnięte, zwiększamy temperaturę do 165 stopni. Pieczemy kolejne 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta i tzw. "suchego patyczka".

Smacznego!!



10 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, uwielbiam ciasta drożdżowe :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie;) Uwielbiam tego typu ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia..
    i mów do mnie jeszcze! ciasto po prostu obłędne.
    ulubione ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje już też!! Buźka

      Usuń
    2. Dzięki Małgosiu :) Ja już piekę na mniejszej ilości drożdży kiedy mam czas odstawić je na noc do wyrośnięcia. Twoje wyszło ładniejsze niż moje ;) Spróbuj z wiśniami albo śliwkami w sezonie. ;)

      Usuń
  4. Nie ładniejsze tylko inne ;) Jeszcze ciepłe zniknęło w brzuchach - jakbym zapytała współzjadaczy czy było z jabłkiem czy np. z gruszką pewnie by zgadywali - tak im było śpieszno do zjadania :) A wiśnie i śliwki jestem pewna, że zapoznam z ciastem :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto drożdżowe +masło to bezkonkurencyjne połączenie, nie ma niczego lepszego od takiego zestawu :-)
    A jak jeszcze wygląda tak jak Twoje...cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany! Wyszło Ci przepięknie. Szkoda że to tylko zdjęcie bo patrząc na nie mam ochotę na raz zjeść całą blachę:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...