piątek, 16 marca 2012

Praliny z otrębami i żurawiną


    Rzadko zdarza mi się korzystać z przepisów podpatrzonych na antenie a tym bardziej w programie zupełnie nie kulinarnym. Jednak tym razem zainspirowana wzdychaniem prowadzących program podczas degustowania pralinek postanowiłam spróbować. Pod ich opinią "och ale to pyszne" podpisuję się obiema rękami. Delikatnie tylko zmieniłam przepis dodając do niego suszone żurawiny i okazało się to bardzo dobrą decyzją a raczej Pyszną!!! 
 





Składniki na około 15 sztuk:

200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
50 g masła
100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
100 g suszonej żurawiny
200 g granulowanych otrąb o smaku truskawkowym  firmy Kupiec
Kakao do obtoczenia pralinek

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, powoli dodając mleko oraz masło. Cały czas mieszając rozpuszczamy wszystkie składniki na gładką masę. Zdejmujemy z garnka, dodajemy morele, żurawinę oraz otręby. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestudzenia. Całość wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika aby masa dała się łatwo formować. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy w kakao.

Smacznego!! 

5 komentarzy:

  1. Pysznie! mocno czekoladowe, naladowane smakami, tak lubie baaardzo:)
    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może nie na śniadanie ;)) ale zaraz po do dobrej kawy ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. czekolada i żurawina, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na deserek po każdym posiłku, moje ukochane smaki i nieregularna forma a zdjęcia obłędne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy30.6.14

    I am regular reader, how are you everybody?
    This post posted at this website is actually nice.

    Here is my weblog; web page, ,

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...