czwartek, 8 marca 2012

Paratha


     Innymi słowy płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej. Jak się okazało istnieje wiele odmian tego pieczywa ja wybrałam wersję bez nadzienia ale nie beznadziejną ;))
    Tego typu „pieczywo” jest częstym gościem w moim domu i poszukuję wariacji nt. mąka, woda, sól. Wydawać by się mogło, że może być tylko jedno rozwiązanie ale nie. Wystarczy zmienić proporcje, rodzaj mąki, sposób smażenia i na talerzu  mamy nowe cudeńko albo dodać inny rodzaj tłuszczu a poruszamy się pomiędzy Hiszpanią ,  Indiami  a Polską….. Tak Polską ponieważ po pierwszym kęsie stwierdziłam, że przecież paratha w smaku przypomina moje domowe warniczki :) Czyli ciasto, które jest smażone na patelni, a które nam pozostało z pierogów. Czasami nawet wolę aby więcej było samych warniczków a mniej pierogów :)No i jeszcze jedno na koniec się okazało, że Polska leży blisko Indii :)






 
Składniki na około 10 placków:

  • 1,5 szklanki żytniej mąki do wypieku domowego chleba
  • 0,5 szklanki mąki pszennej do podsypywania placków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy dłońmi miękkie i wilgotne ciasto. Podsypujemy pszenną mąkę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jędrne i nie może kleić się do rąk. Owijamy je wilgotną ściereczką, przykrywamy miską i zostawiamy na około pół godziny. 

Po tym czasie ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy, formujemy z niego wałek, który następnie dzielimy na około 10 części. Z każdej części robimy kulkę, którą obtaczamy w mące i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Każdy placek cieniutko smarujemy roztopionym masłem i składamy na pół. Tak złożone placki ponownie smarujemy masłem i znowu składamy na pół. Na koniec nasze trójkąty musimy rozwałkować na cieniutkie placki i smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. 

Placki smażymy do zarumienienia się a następnie każdą stronę bardzo cieniutko smarujemy masłem i jeszcze raz smażymy.  Parathę podajemy na ciepło. Wspaniale smakuje z zupami, warzywami na gorąco czy dipami. 

Ja proponuję dip z avocado.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki twarożku
  • 2 łyżki soku z cytryny1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Awokado przecinamy na pół i łyżką wybieramy miąższ. W blenderze miksujemy na gładki mus avocado, czosnek, serek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Gosiaczku! Jak tu pięknie i niesamowicie smacznie u Ciebie! Zostaję i nigdzie się stąd nie ruszam:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak mi teraz miło!!! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojejku wpadłam tak przypadkiem, a zostanę na dłużej! Uroczy blog :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...