środa, 28 marca 2012

Panforte Senese czyli ciasto korzenne wg przepisu ze Sieny

Panforte dosłownie "mocny chleb" - najbardziej znany ze słodkich smakołyków Sieny czyli kłania nam się cudowna kuchnia Toskanii. Z powodu zawartości przypraw i orzechów uważany był za afrodyzjak... Panforte jest bardzo prostym ciastem/deserem (trudno go jednoznacznie zaklasyfikować) będącym przede wszystkim mieszanką orzechów, owoców kandyzowanych, miodu i przypraw. Jeszcze zanim wylądował w piekarniku wiedziałam, że go pokocham tak jak kocham Włochy :) Naprawdę gorąco polecam!!

Przepis po małych modyfikacjach pochodzi z książki ""Culinaria Italia - Kulinarna podróż po Włoszech"










Składniki na tortownicę o wym. 20 cm.

75 g posiekanych orzechów włoskich
75 g posiekanych płatków migdałowych
100 g posiekanej skórki pomarańczowej
Garść suszonej żurawiny
50 g mąki pszennej
25 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g cukru
100 g miodu
1 łyżka cukru pudru, 1/2 łyżki cynamonu (do posypania)

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać posiekane migdały, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, żurawinę, mąkę, kakao oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

2. Cukier i miód roztopić powoli w garnku (na małym ogniu). Następnie gotować, aż masa osiągnie temperaturę 115 stopni (Temperaturę można sprawdzić wlewając kilka kropel gorącej masy do szklanki z zimną wodą. Gdy masa się skarmelizuje, oznacza to, że jest odpowiednia). Natychmiast zdjąć ją z ognia i dokładnie wymieszać z naszymi suchymi składnikami. Może to potrwać chwilę ponieważ masa będzie bardzo gęsta. 

3.Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię. Warstwa ciasta nie powinna być grubsza niż 1 cm. 

4. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, usunąć papier i pozostawić do ostudzenia. Gotowe ciasto posypać cynamonem i cukrem pudrem.

Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. hihi, jakie ma pagórki!
    nigdy go nie jadłam. ale prezentuje się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne:) Mam te same talerze, nie mogłam im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - jak widać na załączonym obrazku :)))

      Usuń
  3. Anonimowy30.5.14

    It's actually very difficult in this full of activity life to listen news on TV, therefore I
    just use world wide web for that reason, andd obtain the hottest news.


    My homepage: clash of 2 hack no survey

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy13.7.14

    I blog often and I genuinely appreciate your content.
    Your article has really peaked my interest. I'm going to take a note of
    your website and keep checking for new information about once
    a week. I opted in for your Feed too.

    my web page: Ways To Make Money

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...