niedziela, 11 marca 2012

Maślane muffinki



       Nie tak dawno temu i całkiem niedaleko, w kuchni pewnej miłej Pani żyło sobie masełko wraz z rodziną. Pan Masło co rano wylegiwał się na świeżym chlebie i słuchał ochów i achów na temat jego lekko słonego śmietankowego smaku. Ulubioną czynnością jego małżonki, Pani Masło, było roztapianie się na jeszcze gorących ziemniaczkach i pozostawianie na nich śmietankowego i lekko czosnkowego aromatu, no a nasze małe masełko obserwowało to wszystko z zaciekawieniem i w napięciu wyczekiwało kiedy to na nie przyjdzie czas. 
       Wprawdzie mama zawsze mu powtarzała, że jak będzie grzecznym masłem to trafi do Maślanego Raju ale ono nie chciało długo czekać … i jak się okazało nie musiało. Już następnego dnia, w sobotnie popołudnie wypełniało sobą aromatyczne maślane muffinki i smacznie spało przykryte cytrynową kołderką w Maślanym Raju…

Nieśmiało zachęcam do głosowania :)
 http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=591






Składniki na około 11 muffinek:

115 g masła
112 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jajka, lekko roztrzepane
225 g przesianej mąki
145 ml mleka

Składniki na krem cytrynowy:

3 cytryny (skórka oraz sok)
3 jajka
100 g cukru
100 g bardzo chłodnego masła

Przygotowanie muffinek:

Masło, cukier oraz esencję waniliową ubijamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy połowę mąki i łączymy składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Dodajemy połowę mleka i ponownie łączymy składniki przy pomocą łyżki. Powtarzamy czynności dodając pozostałą część mąki oraz mleka. Na koniec, tylko przez kilka sekund, przy użyciu miksera łączymy składniki.

Wypełniamy masą foremki na muffinki do ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 minut, do delikatnego zarumienienia się muffinek oraz do tzw. „czystego patyczka”.

Przygotowanie kremu cytrynowego:

Sparzone i osuszone cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną część skórki). Wyciskamy sok i odcedzamy przez sitko. 

Jajka roztrzepujemy, dodajemy sok z cytryn, skórkę oraz cukier i mieszamy. Miskę z naszą masą umieszczamy w kąpieli wodnej i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie robić się ciepła zaczynamy stopniowo dodawać (po jednej łyżce) bardzo zimne masło. Kolejne łyżki masła dodajemy gdy poprzednia porcja zupełnie się rozpuści. Cały czas mieszamy, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia. 

Po ostudzeniu muffinek smarujemy je kremem cytrynowym i dekorujemy np. prażonymi migdałami :)


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...