wtorek, 27 marca 2012

Gulasz marokański


    Podczas warsztatów „Fotokulinaria” w Akademii Nikona potrawy przygotowywał dla nas Tomek Woźniak, czyli wulkan energii i czarodziej w kuchni :) Oczywiście po powrocie do domu, przez następnych kilka dni, tym razem w mojej kuchni panował niezły zamęt. Zainspirowana smakami, ku uciesze domowników, serwowałam dopiero co poznane dania. Jednym z nich jest właśnie gulasz marokański. Jedna z bardziej aromatycznych potraw jakie jadłam. Kurkuma, suszone morele, kurczak, pomidory…. Zapach orientalny a smak niebanalny  - polecam z ryżem, kuskusem a może z kromką chleba?

Przepis delikatnie zmodyfikowałam ale inspiracja pochodzi ze strony Tomka





Składniki dla 4 osób:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 6 podudzi z kurczaka (pewnie można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka - z całą pewnością będzie prościej)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 średnie marchwie
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (bez skóry)
  • Garść suszonych moreli
  • Garść suszonych śliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek wraz z posiekanym na plasterki czosnkiem. Wrzucamy pokrojoną w słupki cebulę i smażymy, aż do jej zeszklenia.

2. Mięso z kurczaka (odseparowane od kości) kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do cebuli i czosnku i smażymy, aż kurczak stanie się miękki. 

3. Dodajemy kurkumę, obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchwie, cukinię, ustawiamy  średni ogień i podsmażamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

4. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem), morele oraz śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) i dusimy  na średnim ogniu przez ok. 25 minut do momentu, gdy powstanie gęsty oraz aromatyczny sos. Wlewamy 1 szklankę wody aby sos nie był zbyt gęsty.Gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. lubię takie smakowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nietypowe połączenia smaków jak dla mnie.
    morela i śliwka bardzo mnie zaintrygowały. tak samo jak i zestaw przypraw.
    myślę, że by mi smakował, uprzednio zaskoczywszy swoim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też byłam zaskoczona ale bardzo pozytywnie. Efekt był taki, że kuskus został na talerzu a chodziłam po dokładkę gulaszu :) Kurczak naprawdę świetnie się komponuje z morelami i śliwkami - nawet świeżymi.
    Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest w zakładkach :)
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...