czwartek, 29 marca 2012

Faszerowane jajka z orzeszkami ziemnymi



    Wszyscy wokół w przedświątecznych nastrojach więc i ja powoli uległam... Chociaż święta moim zdaniem powinny wyglądać zupełnie inaczej tzn. luz i święty spokój. A tym czasem na 2-3 tygodnie przed świętami (to wszystko zależy od stopnia naszego szaleństwa) myjemy okna, czyścimy fugi w łazience, robimy zakupy tak wielkie jakby święta trwały co najmniej tydzień a potem narzekamy, że deszcz spadł jeszcze w dniu mycia okien, że jesteśmy grubi i ociężali po zjedzeniu tych wszystkich pyszności.... Same sprzeczności. 
    Marzą mi się święta beztroskie, powolne, leniwe ...ech. A tym czasem proponuję Wam coś prostego-świątecznego (i nie tylko). Faszerowane jajka z dodatkiem orzeszków ziemnych. Robimy i już po chwili możemy odpoczywać :)





Składniki:

6 ugotowanych na twardo jajek
½ szkl. żółtego sera (np. goudy) – startego na tarce o drobnych oczkach
½ czerwonej lub zielonej papryki (bardzo drobno pokrojonej)
3 duże plastry chudej szynki (bardzo drobno pokrojonej)
1/3 szkl. drobno posiekanych słonych orzeszków ziemnych
1 duża łyżka majonezu
Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

4 jajka kroimy na pół, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe 2 jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte jajka mieszamy razem z żółtym serem, pokrojoną papryką, szynką oraz z łyżką majonezu. Masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z masy robimy kuleczki wielkości żółtek. Otaczamy je w posiekanych orzeszkach ziemnych i umieszczamy w otworach po żółtkach :)
 
Smacznego

3 komentarze:

  1. Anonimowy29.3.12

    Monika, zamawiam takie na wielkanoc Ross

    OdpowiedzUsuń
  2. Się robi!! :) Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! bardzo eleganckie i wykwintne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...