czwartek, 8 marca 2012

Śmietanowy deser Bavarois


     Bavarois, czyli podawany na zimno deser, znany także jako Bawarski krem. Mój jest waniliowy  przełamany cytrynowym smakiem. Pomimo dodatku mleka skondensowanego deser jest umiarkowanie słodki i bardzo puszysty. W wersji Agnieszki z dodatkiem granatów ja miłośnikiem tych owoców nie jestem więc dodałam czekoladę i truskawki. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, niestety z jego konsumpcją trzeba czekać do następnego dnia :((






Składniki dla 3 osób:

  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • Truskawki, tarta czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sok i skórkę z cytryny mieszamy z mlekiem skondensowanym. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuszczamy na minimalnym ogniu. Wlewamy ją do mleka z cytryną i dobrze mieszamy. Kremówkę ubijamy i łączymy z mlekiem. Pucharki wypełniamy kremem i zostawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc.

W zależności od upodobań, przed podaniem deser posypujemy startą czekoladą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Smacznego!!

19 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a jak smakuje!!!

      Usuń
  2. Bardzo ładna, apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! ślicznie i kusząco wygląda! pysznie! Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) i Cieplutko Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Fajny, szkoda, ze nie ma truskawek jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam - powoli pojawiają się w sklepach, wiem że to nie to samo ale zawsze coś :)

      Usuń
  5. Imponujący, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny! I jaki apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. imponujące, wcześniej się z takim nie spotkałam... jestem bardzo ciekawa smaku. Zachęcające zdjęcia! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pozdrawiam i dziękuję za bardzo miłe komentarze :))

    OdpowiedzUsuń
  10. z tym czekaniem to chyba trudno wytrzymać.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, pewnie ciężko wytrwać do następnego dnia. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie mleko w proszku, albo właśnie mleko zagęszczone słodzone!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł-pierwsza klasa....muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...