Bavarois, czyli podawany na zimno deser, znany także jako Bawarski krem. Mój jest waniliowy przełamany cytrynowym smakiem. Pomimo dodatku mleka skondensowanego deser jest umiarkowanie słodki i bardzo puszysty. W wersji Agnieszki z dodatkiem granatów ja miłośnikiem tych owoców nie jestem więc dodałam czekoladę i truskawki. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, niestety z jego konsumpcją trzeba czekać do następnego dnia :((
Składniki dla 3 osób:
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- Truskawki, tarta czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Sok i skórkę z cytryny mieszamy z mlekiem
skondensowanym. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody a następnie rozpuszczamy na minimalnym ogniu. Wlewamy ją do
mleka z cytryną i dobrze mieszamy. Kremówkę ubijamy i łączymy z mlekiem.
Pucharki wypełniamy kremem i zostawiamy do
stężenia, najlepiej na całą noc.
W zależności od upodobań, przed podaniem deser posypujemy startą czekoladą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
W zależności od upodobań, przed podaniem deser posypujemy startą czekoladą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!!
Pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a jak smakuje!!!
UsuńRobi wrażenie!
OdpowiedzUsuńBardzo ładna, apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWow! ślicznie i kusząco wygląda! pysznie! Najlepszego!
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) i Cieplutko Pozdrawiam :)
UsuńFajny, szkoda, ze nie ma truskawek jeszcze.
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam - powoli pojawiają się w sklepach, wiem że to nie to samo ale zawsze coś :)
UsuńImponujący, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudny! I jaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńjakie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńpiękne ;)
OdpowiedzUsuńimponujące, wcześniej się z takim nie spotkałam... jestem bardzo ciekawa smaku. Zachęcające zdjęcia! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za bardzo miłe komentarze :))
OdpowiedzUsuńz tym czekaniem to chyba trudno wytrzymać.. :)
OdpowiedzUsuńPyszności, pewnie ciężko wytrwać do następnego dnia. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie mleko w proszku, albo właśnie mleko zagęszczone słodzone!
OdpowiedzUsuńPomysł-pierwsza klasa....muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń