poniedziałek, 19 marca 2012

Kanapeczki z bajgla

      Czyli małe zagryzki, które powstały z ciasta na precle. Na początku podałam je z dipem z sera cheddar ale w związku z miłością mojego męża do wszelakich kanapek zrobiłam z nich malutkie kanapeczki takie na dwa gryzy. Urocze i pyszne a w związku  ze zbliżającymi się urodzinami mojej Julki stwierdziłam, że jest to świetny pomysł na przekąskę dla dzieci a dodatkowo ich przygotowywanie, z racji mikroskopijnych rozmiarów, jest niezłą zabawą. Polecam!









Składniki i sposób przygotowania ciasta jak w przepisie na bajgle

Gdy ciasto jest już gotowe formujemy z nich malutkie kulki ( wielkości orzecha włoskiego).
Tak przygotowane bułeczki kładziemy na powierzchnię oprószoną mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku gotujemy 2 litry wody, do której dodajemy pozostałą 1 łyżkę cukru. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie kładziemy na wodzie wyrośnięte bułeczki, gotujemy 1-2 minuty z każdej strony.Wyjmujemy z wody i kładziemy np. na folię aluminiową do osuszenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na niej osuszone zagryzki (mogą być jeszcze ciepłe). Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypujemy np. makiem lub sezamem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzimy na kratce.

Składniki na dip z sera cheddar:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml mleka
  • 1 1/2  szklanki startego na tarce sera Cheddar
  • Sól oraz świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Na patelni (na małym ogniu) roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż masło zacznie się robić złote. Powoli wlewamy mleko (ciągle mieszając) i gotujemy, aż nasz sos zacznie się robić gęsty. Patelnię odstawiamy z kuchenki i dodajemy ser. Mieszamy do powstania jednolitego sosu. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.

Ewentualnie po ostudzeniu malutkich bułeczek można je  przekroić i dodać do nich nasze ulubione dodatki do kanapek.

Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. Przyznam ze najbardziej z calego przepisu zaskoczylo mnie gotowanie bulek. Dzieki temu sa bardziej... no wlasnie nie wiem, jakie sa dzieki temu zabiegowi?

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie podobno sprawia, ze precle mają charakterystyczną dla nich śliską skórkę i specyficzny cudny zapach :) Nie próbowałam robić precli z innego przepisu tzn. bez gotowania ale jak zaryzykuję to dam znać :0) Chociaż te są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  2. te mini bułeczki mnie rozłożyły. geniusz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)))) i pozdrawiam

      Usuń
  3. jak ślicznie wyglądaja, bułeczki w wersji mini, świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...