czwartek, 1 marca 2012

Ciasto migdałowo-pomarańczowe


      Wilgotne, słodziutkie, rozpływające się w ustach ciasto migdałowo-pomarańczowe.  Idealne razem z ulubioną herbatą!!  Do tego dobry film (polecam stary ale jary The full monty), ciepły koc… miodzio.  Słodyczy ciastu dodaje polewa z białej czekolady a smak wzbogacają prażone migdały. Po wczorajszych szaleństwach na desce w deszczu i we mgle ciasto okazało się idealnym pocieszycielem :)

Przepis zaczerpnięty ze strony  http://www.kwestiasmaku.com/index.html





Składniki:
 
Spód:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część)
  • 4 jajka

Wierzch:

  • 50 g białej czekolady, roztopionej
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
  • 50 g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni

Przygotowanie:
Formę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i  wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, migdałami oraz cukrem.

Miękkie masło i skórkę z pomarańczy miksujemy przez 1 minutę, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.  Tak samo postępujemy przy kolejnych dodawanych jajkach. Dodajemy połowę mieszanki mąki i migdałów i miksujemy. Dodajemy drugą połowę i znowu miksujemy na jednolitą masę.

Przekładamy ją do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. 

Roztopioną czekoladę mieszamy z kremówką. Masą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy zrumienionymi migdałami. 

Smacznego!!

5 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo aromatyczne, zjadłabym takie przy zielonej herbacie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie popijałam ulubioną zieloną herbatę zajadając się tym ciastem - idealne połączenie :)

      Usuń
  2. Na takiego pocieszyciela to i ja bym się skusiła. Piękne ciasto, aż tutaj czuć jego migdałową nutę;) Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już wiadomo co będzie jutro u mnie na deser :-) Uwielbiam migdały.
    A zdjęcia naprawdę klasa.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...