środa, 7 marca 2012

Brownie z orzechami i gruszkami



       Bo czasami trzeba sobie po prostu poprawić humor.... Na każdego działa co innego. Jak  dla mnie niezawodnym sposobem jest czekolada w każdej postaci, chociaż ostatnimi czasy  wielbię wszystkie prawdziwie gorzkie. 
     Już wcześniej piekłam ciasto czekoladowe, które jest cudowne bez żadnych dodatków więc tym razem postanowiłam wypróbować innego przepisu. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalnym dodatkiem orzechów i gruszek, co tylko działa in plus. 

Przepis pochodzi ze strony Yummy lifestyle



Składniki: 

100 g masła
200 g czekolady (po 100 g gorzkiej i mlecznej) 
ok. 100 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich) 
100 g cukru pudru 
3 jajka 
szczypta soli 
2 twarde gruszki 
sok z cytryny

Należy użyć tortownicy wiekszej niż 21 c.

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy lekko ostudzoną masę czekoladową i posiekane orzechy. Białka ubijamy z solą na lekko sztywną pianę i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy. Ciasto przelewamy do formy. 

Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne, wierzch delikatnie nacinamy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny a następnie umieszczamy w cieście. Pieczemy ok. 40 minut, aż gruszki będą miękkie a ciasto odpowiednio wypieczone (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie;) Mam chęć spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki jeszcze jest aura zimowa polecam, bo w wiosnę to chyba wejdziemy bardziej owocowo..? :))

      Usuń
  2. Świetne połączenie smaków, imponujące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...