wtorek, 21 lutego 2012

Tortille pszenne



       Przepis ze specjalną dedykacją dla mojego braciszka :) wielbiciela chrupiącej skórki chleba i ciasta na chaczapuri, dla którego chaczapuri jest pyszne nawet bez nadzienia. Teraz możesz delektować się chrupiącą skórką tortilli do woli!!






Składniki na 16 placków:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki gorącej wody


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Smalec roztapiamy w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodajemy do mąki. Na początku mieszamy np. drewnianą łyżką a po chwili dokładnie wyrabiamy ciasto ręką. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzinę.

Po godzinie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki i odstawiamy pod przykryciem na minimum 10 minut. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na bardzo cieniutkie placki i układamy je na rozgrzanej, suchej teflonowej patelni. 

Po około 30 sekundach smażenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje plamkami wtedy przewracamy ją na drugą stronę i smażymy kolejne 30 sekund. Jeszcze raz powtarzamy proces smażenia z każdej strony. Smażymy resztę placków. Aby łatwiej nam było zwijać tortille można je podgrzać lub trzymać jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Przepis pochodzi ze strony  http://www.kwestiasmaku.com/index.html

qué aproveche!

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować! Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...