niedziela, 19 lutego 2012

Tarta śliwkowa z kremem frangipane



    Co powstanie z połączenia śliwek, czekolady, migdałów i kruchego ciasta…? Lato w samym środku zimy :) 
  Od dawna wiedziałam, że śliwki i gorzka czekolada to doskonałe połączenie ale ta wariacja na temat ich związku bardzo mnie zaskoczyła – pozytywnie oczywiście. 
   Najpierw „przebijamy” się przez zarumienioną migdałową górę, potem docieramy do miękkich kwaskowatych śliwek, które wylegują się na czekoladowo-śliwkowym kremie, całość dopełnia kruchy spód… Polecam!!!








Składniki na ciasto:
160 g mąki
Pół łyżeczki soli
80 g masła (o temperaturze pokojowej)
40 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wody

Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy żółtko i miksujemy. Stopniowo dosypujemy sypkie składniki i wodę aż wszystko się połączy – ciasto wyrabiamy ręką. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykładamy nim foremkę na tartę (ok. 28cm ), nakłuwamy spód ciasta widelcem i wkładamy na około 10 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu spód ciasta obciążamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia  z wysypanym suchym ryżem. Podpiekamy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po upływie 12 minut ściągamy folię i pieczemy kolejne 5 minut. Studzimy.

Składniki na powidło czekoladowe:
120 g powidła śliwkowego
40 g czekolady gorzkiej ( ja użyłam czekolady 65%)
1 łyżeczka gorzkiego kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną wymieszać z powidłem i kakao.

Składniki na krem frangipane:
30 g masła
70 g mielonych migdałów
70 g cukru
2 jajka

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i migdałami aż do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając powoli dodajemy masło i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Dodatkowo:
6 dużych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
Mała garść płatków migdałowych

Ostudzony spód smarujemy czekoladowym powidłem. Na nim układamy śliwki, wylewamy krem pomiędzy owoce i posypujemy wierz płatkami migdałowymi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni, aż krem ładnie się zarumieni.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Bardzo kusząca tarta;) Lubię połączenie kruchego ciasta ze śliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, intrygujące smaki :) Na pewno zrobię tą tartę :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...