czwartek, 16 lutego 2012

Tarta cytrynowa

      Wiem, wiem dzisiaj pasuje ta moja tarta jak pięść do nosa ale wybaczcie nie mogłam się oprzeć :) 
     Z opakowania żelków zawsze najpierw wyjadam żółte, zjedzenie cytryny to dla mnie żaden kłopot, uwielbiam kwaśne jabłka i inne kwaskowate owoce może dlatego smak tego ciasta tak bardzo przypadł mi do gustu. 
    Spód jest odrobinę słodki, jak to kruche ciasto, natomiast góra to delikatny krem, który w smaku trochę przypomina cytrynowy sorbet. Jedyny problem z tartą jest taki, że trudno poprzestać na jednym kawałku... :)

Odrobinę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "120 wypieków" Emmy Patmore






Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej plus mąka do podsypania
  • 25 g cukru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka wody

Składniki na masę cytrynową:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z 3 cytryn
  • 12 łyżek soku z cytryny
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz masło i rozcieramy. Dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Nakłuwamy spód ciasta widelcem i ponownie schładzamy przez 30 minut. 

Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy na nią ryż. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy przez kolejne 15 minut. 

Aby przygotować farsz, ubijamy śmietanę, cukier, jajka, skórkę, mascarpone i sok z cytryn na gładką masę. 

Tartę wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut (do chwili, gdy masa się zetnie). Pozostawiamy tartę do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Nie dziwię się, że tarta cytrynowa wygrywa z pączkami! Też uwielbiam takie smaki:) Wygląda naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...