niedziela, 5 lutego 2012

Szarlotka jabłkowy sad



      Wprawdzie moi znajomi wiedzą, że prawie wszystkim rodzajom sernika mówię stanowcze Yes, Yes, Yes to jednak tym razem zdradziłam go dla szarotki. Tylko na chwilkę ale jedząc ją mówiłam sobie „chwilo trwaj”. 
      Ja zdecydowanie wolę ją w wersji na gorąco i co może dziwić z kwaśną śmietaną. Użycie mąki krupczatki powoduje specyficzną konsystencję ciasta, jednak mi ono w takiej wersji bardzo odpowiada. Dodatkowo sposób przygotowania masy jabłkowej sprawia, że nie ucieka ona spomiędzy ciasta - co także jest niewątpliwym atutem :) Serdecznie polecam w chłodne zimowe wieczory.
Inspirację czerpałam ze strony http://mojewypieki.blox.pl/html





Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

Wszystkie składniki należy posiekać i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na formę o wymiarach 25 x 30 cm, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. 


Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek
cynamon do smaku (około 3 łyżeczek)
cukier do smaku (ja dałam około 1/3 szklanki)
bułka tarta do posypania 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w cienkie plasterki (ja to zrobiłam przy pomocy tarki – tej części, której używamy do przygotowywania mizerii). Dodajemy cukier oraz cynamon do smaku.
Schłodzone ciasto podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 165ºC. Po wyjęciu sypiemy je obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wykładamy jabłka i posypujemy je pozostałym ciastem, które uprzednio ścieramy na tarce.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. ale piękna! muszę spróbować tego przepisu skoro te jabłko nie uciekają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie pod tym "śniegiem"! Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotka mmm, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. jako szarlotkożerca mówię - TAK!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie i smakuje znakomicie!!! Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy16.6.14

    Good answers in return of this difficulty with genuine arguments and explaining everything
    on the topic of that.

    My blog ... Starlink-Dss.Com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...