poniedziałek, 20 lutego 2012

Deser śliwkowo-śmietankowy



    Śliwki w puchu do tego w białym :) Każdy snowboardzista wie, że biały puch jest Suuuper!!! Więc ja jako snowboardzistka mówię zdecydowane TAK dla leciutkiego niczym puch białego kremu otoczonego słodziutkimi jak miód prażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi  oraz musem śliwkowym.
  Lekkość jedzenia porównywalna z lekkością jazdy po puchu dlatego moja rada jeżeli chodzi o jedzenie i jazdę jest taka sama - Nie wolno się zatrzymywać :)))






Składniki na 3 porcje:

Posypka:
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Biały puch:
  • 140 g serka białego  ( ja wybrałam odtłuszczony serek homogenizowany)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 ml śmietany kremówki (36 %)

Dodatkowo:
Opakowanie mrożonych śliwek (bez pestek)

Przygotowanie:
Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru.  Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Biały serek razem z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Śliwki rozmrażamy i miksujemy w blenderze ale nie na gładką masę. Mamy ciągle wyczuwać kawałki owoców.

Na dno szklanek wsypujemy mieszankę prażonych płatków (odrobinę zostawiamy do posypania góry deseru). Następnie układamy na przemian biały puch i masę śliwkową. Górę posypujemy prażonymi płatkami.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. jaaa...
    ale pucharki! ja chcę, ja chcę taki deser!
    i to zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ze snowbordem nie mam nic wspólnego, ale takim deserem bym na pewno nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...