piątek, 3 lutego 2012

Serowe placuszki Nigelli


     Tak oto rozpoczęłam sobotni poranek :) Placuszki są zdecydowanie inne niż pancakes chociaż wyglądają podobnie. Podbiły serca domowników przede wszystkim za puszystą lekkość o śmietankowym smaku. Idealne z dowolną konfiturą zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy, co biorąc pod uwagę zadania zaplanowane na sobotę, ma ogromne znaczenie. Kawa, kilka placuszków, dowolne dodatki …. i jeszcze na chwilę sobota jest dla mnie dniem wolnym od pracy…






Składniki na około 15 placuszków:

230 g serka śmietankowego o gładkiej konsystencji ( ja użyłam śmietankowego serka President 0%)
3 jajka
50 g mąki pszennej (ok. 3 łyżki)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy serek z żółtkami, cukrem, mąką i cukrem wanilinowym w drugiej ubijemy białka następnie delikatnie mieszamy je z masą serową tak, aby zachować ich puszystość. Ciasto na placuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy na niewielkim ogniu. Po zarumienieniu się placuszków przewracamy je na drugą stronę. Starajcie się nie nakładać zbyt dużych porcji ciasta – placek może być wysmażony z zewnątrz a zbyt płynny wewnątrz.

 Smacznego!

2 komentarze:

  1. potwierdzam, są pyszne! zwykle robię je z naturalnym serkiem homogenizowanym

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wypróbować w każdej wersji :)))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...