niedziela, 12 lutego 2012

Penne z szynką parmeńską


   Moje walentynkowe danie główne powinno smakować zarówno damskiej jak i męskiej części. Jest w nim m.in. delikatna kremówka oraz intensywna szynka parmeńska. Czyli Yin i Yang na talerzu…. Idealnie komponuje się z winem i Joss Stone!!





Składniki na dwie porcje:

4 szklanki makaronu penne
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany kremówki (30 %)
Garść łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki sera ricotta
Starty parmezan
Kilka listków świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
6 plastrów szynki parmeńskiej
Sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy go w razem z jedną łyżką oliwy z oliwek.
Na pozostałej części oliwy podsmażamy wyciśnięty czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę i pokrojone orzechy. Smażymy przez około 3 minuty (ciągle mieszając). Dodajemy śmietanę kremówkę, ser ricotta i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na talerzach układamy makaron, polewamy go sosem, posypujemy posiekaną bazylią oraz startym parmezanem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...