Moje
walentynkowe danie główne powinno smakować zarówno damskiej jak i męskiej
części. Jest w nim m.in. delikatna kremówka oraz intensywna szynka parmeńska. Czyli
Yin i Yang na talerzu…. Idealnie komponuje się z winem i Joss Stone!!
Składniki na
dwie porcje:
4 szklanki
makaronu penne
2 ząbki
czosnku
150 ml
śmietany kremówki (30 %)
Garść łuskanych
orzechów włoskich
2 łyżki sera
ricotta
Starty parmezan
Kilka listków
świeżej bazylii
3 łyżki
oliwy z oliwek
6 plastrów
szynki parmeńskiej
Sól oraz
pieprz
Przygotowanie:
Makaron
gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy go
w razem z jedną łyżką oliwy z oliwek.
Na
pozostałej części oliwy podsmażamy wyciśnięty czosnek, pokrojoną w cienkie
plasterki szynkę i pokrojone orzechy. Smażymy przez około 3 minuty (ciągle
mieszając). Dodajemy śmietanę kremówkę, ser ricotta i doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Na talerzach
układamy makaron, polewamy go sosem, posypujemy posiekaną bazylią oraz startym
parmezanem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))