Oto moja
propozycja na deser Walentynkowy ( i nie tylko). Trzy smaki idealnie ze sobą
współgrające. Zaczynamy od lekko kwaśnych malin (ciężko o słodkie o tej porze
roku), następnie przebijamy się przez warstwę bitej śmietany, której delikatna słodycz
stopniowo przygotowuje nas do solidnej dawki czekolady. Deser ślicznie wygląda
ale obiecuję, że smakuje jeszcze lepiej!!!
Składniki na
4 porcje:
- Opakowanie mrożonych malin
- Kilka listków świeżej mięty
- 250 ml śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady 60% - 70%
- 25 g masła
Przygotowanie:
Maliny rozmrażamy. Kilka malin zostawiamy do dekoracji, pozostałą część delikatnie rozgniatamy widelcem. Układamy je w 4 szklankach, mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia.
Połowę
kremówki ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i dalej
ubijamy, aż do powstania gęstej bitej śmietany. Bitą śmietanę wkładamy do
lodówki na czas przygotowywania musu czekoladowego.
W rondelku
zagotowujemy drugą połowę kremówki, odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną
gorzką czekoladę. Mieszamy do czasu roztopienia się czekolady. Następnie
stopniowo dodajemy masło i miksujemy aż powstanie głaska masa. Studzimy.
Na warstwę
malin wykładamy bitą śmietanę ( do 2/3 wysokości naczynia) a następnie powoli
wylewamy mus czekoladowy. Dekorujemy malinami i świeżą miętą. Wkładamy do
lodówki na min. 1 godzinę. Deser należy wyjąć na około 10-15 min. przed podaniem.
Przepis
pochodzi z bloga http://www.kwestiasmaku.com/index.html
Smacznego!!
ale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam połączenie czekolady z malinami, więc kupiłaś mnie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pięknie wygląda ale jak smakuje!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Będę robił coś podobnego jutro, polecam tą blogującą :)
OdpowiedzUsuń:))) zatem wyczekuję Twojej wersji :)
UsuńBędę miał go jako deser weselny :) Tylko do malin dodamy żelatynę, a na wierzch jeszcze kuleczki Maltesers :)
OdpowiedzUsuńPycha!!! i Wszystkiego najlepszego na nowej drodze :)
Usuń