czwartek, 2 lutego 2012

Kwaśnica


       Gdy na dworze jest minus 20 stopni, czyli szaleje polska szara zima, i  gdy ciepłe kaloryfery, gruby sweter i herbata nie wystarczą, potrzebujesz rozgrzania od środka :) Moja propozycja to gorąca Kwaśnica. Kojarzy  mi się z zimą i szaleństwami na stoku. W internecie natrafiłam na dziesiątki przepisów na kwaśnicę – ja wypróbowałam poniższy i bardzo polecam!!!! 
    Zupa jest idealnie kwaśna z wyczuwalnym smakiem wędzonego mięsa a z pajdą pysznego chleba perfekcyjna!!




Składniki:

250 g żeberek
200 g wędzonego boczku
400 g kapusty kwaszonej, nieodsączonej
7 średnich ziemniaków
6-7 suszonych grzybów
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Wykonanie:

Żeberka dzielimy na kawałki a boczek kroimy w plastry. Zalewamy to 2 litrami wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć). Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (ok.1,5 godziny). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę, szatkujemy kapustę nie odciskając nadmiaru soku.

Kiedy mięso zmięknie, dodajemy ziemniaki. Gdy będą miękkie, wrzucamy kapustę i gotujemy przez około 20 minut. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. U mnie też dzisiaj kwaśnica :) Jest idealna w takie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A i przy okazji zapraszam do mojej akcji "Kuchnia regionalna", Kwaśnica idealnie do niej pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśnica jest idealna w taką pogodę ale nie tylko :) Dzięki za zaproszenie skorzystam :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie kwasnica kojarzy się z ...latem w górach.Kiedy w upalny dzień wejdzie się i zejdzie z jakiejś górki, w pocie czoła.Nie ma już sił na zmagania ze schabowym czy innym mięsiwem,a trzeba coś zjeść,nie ma to jak wychłeptać kwaśnicę.Orzeżwiającą,uzupełniającą tzw."sole mineralne" czy jak ich tam zwał.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...