czwartek, 2 lutego 2012

Kwaśnica


       Gdy na dworze jest minus 20 stopni, czyli szaleje polska szara zima, i  gdy ciepłe kaloryfery, gruby sweter i herbata nie wystarczą, potrzebujesz rozgrzania od środka :) Moja propozycja to gorąca Kwaśnica. Kojarzy  mi się z zimą i szaleństwami na stoku. W internecie natrafiłam na dziesiątki przepisów na kwaśnicę – ja wypróbowałam poniższy i bardzo polecam!!!! 
    Zupa jest idealnie kwaśna z wyczuwalnym smakiem wędzonego mięsa a z pajdą pysznego chleba perfekcyjna!!




Składniki:

250 g żeberek
200 g wędzonego boczku
400 g kapusty kwaszonej, nieodsączonej
7 średnich ziemniaków
6-7 suszonych grzybów
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Wykonanie:

Żeberka dzielimy na kawałki a boczek kroimy w plastry. Zalewamy to 2 litrami wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć). Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (ok.1,5 godziny). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę, szatkujemy kapustę nie odciskając nadmiaru soku.

Kiedy mięso zmięknie, dodajemy ziemniaki. Gdy będą miękkie, wrzucamy kapustę i gotujemy przez około 20 minut. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. U mnie też dzisiaj kwaśnica :) Jest idealna w takie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A i przy okazji zapraszam do mojej akcji "Kuchnia regionalna", Kwaśnica idealnie do niej pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśnica jest idealna w taką pogodę ale nie tylko :) Dzięki za zaproszenie skorzystam :))))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...