piątek, 24 lutego 2012

Gorąca czekolada z chilli

           Gdy za oknem szaro, zimno i wilgotno moim jedynym życzeniem jest łóżko, ciepła kołderka i dobra książka. Mało mam takich chwil ale przyznaję się, że trochę na własne życzenie i dopóki nie opanuję do perfekcji sztuki zatrzymywania czasu muszę sobie jakoś z tym radzić :)  
     Oprócz wymienionych powyżej czynników wpływających na poziom mojego zrelaksowania dodałabym nałogowe wręcz spożywanie czekolady z dodatkiem chilli. Najpierw słodka a już po chwili słodko-pikantna. Jak dla mnie taka rozbrykana wersja grzecznej gorzkiej czekolady - powiedziałabym Tygrysek wśród czekolad :) Polecam w wersji tradycyjnej, czyli spożywanie wprost z opakowania, ale świetnym wariantem (trochę łagodniejszym) jest wersja płynna, na gorąco z ulubionego kubeczka!!!





Składniki na 2 kubeczki/filiżanki:

200 ml mleka
5 łyżek śmietanki kremowej 36%
2 łyżki cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady z chilli (opcjonalnie można dodać przyprawę w proszku)

Dodatki:
Bita śmietana (36 %) ubita z cukrem pudrem

Przygotowanie:
 

Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier puder. podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Pilnujemy aby nie zagotować składników.  

Czekoladę siekamy na małe kawałki i wsypujemy do ciepłego (niezagotowanego) mleka. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Gotujemy nie przerywając mieszania (około 6-8 minut). Wlewamy do filiżanek lub małych kubeczków. Dekorujemy ubitą śmietaną.



4 komentarze:

  1. Lubie chilli choc nigdy nie probowalam z czekolada, jakies takie dziwne opory bo niby czekolada ma byc slodka a nie z jakas domieszka palenia w gardle. A moze to calkiem inny rodzaj sensacji? sprobuje w niedziele do sniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada nadal jest słodka a to delikatne pieczenie dodaje jej wyrafinowania. Po obejrzeniu filmu "Czekolada" chciałabym próbować czekoladę z wszystkimi możliwymi dodatkami. Ostatnio próbowałam z pieprzem - ale jak dla mnie to już przesada :) Spróbuj tej z chilli - zawsze to nowe doświadczenie :) Mam nadzieję, że ci będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia.
    ach, czekolada aromatyczna z chili... cudowne
    ukojenie dla zmysłów.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...