niedziela, 19 lutego 2012

Francuskie koperty ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami


   Jeżeli nie masz traumy z dzieciństwa pt. nienawidzę szpinaku to te zgrabne koperty z ciasta francuskiego są dla Ciebie. 
   Malutkie, miękkie i aromatyczne. Historii ze szpinakiem nie potrafię zrozumieć ale pewnie dlatego, że pierwszy raz spróbowałam jego smaku będąc dorosłą dziewczynką ;) i szpinak kocham bezwarunkowo. Natomiast smak suszonych pomidorów tak bardzo mi odpowiada, że muszę się bardzo ograniczać żeby ich nie dodawać do wszystkiego ;) W tym wypadku ich obecność w tym przepisie jest jednak zupełnie uzasadniona.  





Składniki na 8 sztuk:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku
175 g suszonych pomidorów w oleju
100 g sera fety
5 czarnych i 5 zielonych oliwek
2 jajka
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody, dodajemy do niego oliwki pokrojone w plasterki, pomidory pokrojone w cienkie paski, pokruszony ser feta oraz roztrzepane jajko.  Farsz  mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów. Środek każdego kawałka smarujemy oliwą, która nam pozostała z  suszonych pomidorów. Na środek nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę.
Górę, każdej koperty smarujemy jakiem roztrzepanym z jedną łyżką wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Bon appetit!!!

4 komentarze:

  1. Anonimowy20.2.12

    Jestem w sobotę, prosze szykować koperty :o) Tylko takie A4 :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co w kopertach? standardowo? :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy20.2.12

      A można coś innego? To poproszę kawior i szampan ;o) Hmmm a może jednak standard? Tak zdecydowanie standard

      Usuń
  3. Ja traume jeżeli chodzi o szpinak miałam, ale na szczęście już mi przeszła :) Takimi kopertami na pewno bym nie pogardziła!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...