Jeżeli twój M, tak jak mój, z deserów najbardziej lubi boczek :) mam propozycję „deseru”
idealnego. BLT Belfast Special. Przepis wykorzystywany jeszcze w czasach
studenckich został przeze mnie lekko zmodyfikowany. W internecie widziałam wiele różnych
pomysłów na BLT, bez wątpienia na uwagę i wypróbowanie zasługuje przepis
koleżanki Justyny http://bistromama.blogspot.com Ja przedstawiam wam moją wariację na ten temat. Pomimo gabarytów kanapki jest
ona do zjedzenia, chociaż zdjęcia z konsumpcji
nie nadają się do opublikowania:)
Składniki na kanapkę:
- 3 kromki chleba tostowego (ja użyłam dwóch kromek chleba tostowego 3 ziarna oraz jedną kromką pszennego)
- 4 plasterki wędzonki krotoszyńskiej lub bekonu
- 4 plasterki pomidora
- Kilka liści sałaty np. lodowej
- 4 plastry dojrzałego avocado
- Kilka sztuk kiełków słonecznika
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Kromkę chleba tostowego, która będzie stanowić środkową
warstwę kanapki tostujemy. Na patelni grillujemy (ja zgrilowałam bez tłuszczu)
plasterki wędzonki krotoszyńskiej. Układamy warstwy kanapki. Chleb tostowy (3
ziarna), sałata, pomidor, zgrilowana wędzonka, sos czosnkowy, avocado, kiełki,
kromka chleba, którą przyrumieniliśmy w tosterze i znowu sałata, pomidor, wędzonka,
sos, avocado, kiełki oraz trzecia kromka chleba.
Smacznego !!
Kanapka, kanapką, ale ta wyjątkowa! A nazwa z Belfastem niezmiernie dla mnie sentymentalna :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też :)
OdpowiedzUsuń