czwartek, 9 lutego 2012

Kanapka BLT Belfast Special


      Jeżeli twój M, tak jak mój, z deserów najbardziej lubi boczek :) mam propozycję „deseru” idealnego. BLT Belfast Special. Przepis wykorzystywany jeszcze w czasach studenckich został przeze mnie lekko zmodyfikowany. W internecie widziałam wiele różnych pomysłów na BLT, bez wątpienia na uwagę i wypróbowanie zasługuje przepis koleżanki Justyny http://bistromama.blogspot.com Ja przedstawiam wam moją wariację na ten temat. Pomimo gabarytów kanapki jest ona do zjedzenia, chociaż zdjęcia  z konsumpcji nie nadają się do opublikowania:)





Składniki na kanapkę:

  • 3 kromki chleba tostowego (ja użyłam dwóch kromek chleba tostowego 3 ziarna oraz jedną kromką pszennego)
  • 4 plasterki wędzonki krotoszyńskiej lub bekonu
  • 4 plasterki pomidora
  • Kilka liści sałaty np. lodowej
  • 4 plastry dojrzałego avocado
  • Kilka sztuk kiełków słonecznika

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie:

Kromkę chleba tostowego, która będzie stanowić środkową warstwę kanapki tostujemy. Na patelni grillujemy (ja zgrilowałam bez tłuszczu) plasterki wędzonki krotoszyńskiej. Układamy warstwy kanapki. Chleb tostowy (3 ziarna), sałata, pomidor, zgrilowana wędzonka, sos czosnkowy, avocado, kiełki, kromka chleba, którą przyrumieniliśmy w tosterze i znowu sałata, pomidor, wędzonka, sos, avocado, kiełki oraz trzecia kromka chleba. 

Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Kanapka, kanapką, ale ta wyjątkowa! A nazwa z Belfastem niezmiernie dla mnie sentymentalna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...