wtorek, 28 lutego 2012

Biszkopt z truskawkową pianką


      Ciasto trochę takie oldschoolowe,  które kojarzy mi się przecudnie z latem, dzieciństwem i spełnianiem przez mamę moich zachcianek kulinarnych …. Postanowiłam, że w samym środku zimy wywołam trochę lata i miłych wspomnień. Smaki uniwersalne i powszechnie lubiane, bo przynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Warto wracać do takich przepisów i warto się ich trzymać. Mój np. mówił, że jak użyjemy kiwi to galaretka nie zastygnie. Ale ja oczywiście chciałam być mądrzejsza niż przepis. Efekt był taki, że z galaretki, a raczej płynnej jej wersji, wyciągałam kiwi i naprawdę mogłabym przysiąc, że słyszałam złośliwy śmiech tego zupełnie niegalaretkowego owocu ;)






Składniki na dwie małe tortownice:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru do wypieków
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Pianka truskawkowa:
  • 250 g mrożonych truskawek 
  • 180 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej

Dodatkowo:
  • Około 200 g świeżych truskawek1,5 opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczonej w jednej szklance wrzącej wody

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy ją z masą. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie łączymy składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy i przycinamy do kształtów naszych małych tortownic.


Przygotowanie pianki truskawkowej:

250 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gładką masę. 1,5 opakowania galaretki przygotowujemy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka lekko stężeje miksujemy ją z koktajlem truskawkowym. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa truskawkowa będzie już trochę sztywna wylewamy ją delikatnie na nasze biszkopty. Na piance truskawkowej układamy świeże pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. 

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Anonimowy22.7.14

    great post, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not notice this.
    You should proceed your writing. I am sure, you've a huge readers'
    base already!

    Look at my webpage civil lawyers ottawa

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udostępnienie tych wspaniałych książek kucharskich

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...